lördag 5 mars 2022

Rasismens fula tryne

» Vi välkomnar en ändrad attityd.

Jag tänkte fortsätta lite på samma tema som igår. Det vill säga den helomvändning vad det gäller flyktingmottagande som kan ses inom vissa partier. Vi ser nu bevis på att det tidigare agerandet från Sverigedemokraterna, Moderaterna och så vidare handlade egentligen om ren och skär rasism.

Sverigedemokraterna hävdar idag fortfarande på sin officiella hemsida att "Sverige är fullt". Men nu har man på mindre än en vecka kommit på bättre tankar. Nu är inte Sverige fullt, nu kan vi ta emot flyktingar igen. Bara det är rätt hudfärg på dom alltså! Bara dom inte är muslimer alltså!

Moderaternas Migrationspolitiska talesperson, Marie Malmer Stenergard, hävdade för mindre än ett år sedan att "vi måste ligga på en miniminivå i flyktingmottagandet". Nu förbereder sig plötsligt moderatstyrda kommuner på att ta emot stora grupper flyktingar.

Sven Tycker noterar något positivt
Jag säger inte att det är fel. Jag tycker det är positivt att man kan ändra sig. Det är positivt att vi kan vara eniga om att Sverige ska värna asylrätten och att vi ska ta vår del av ansvaret för att hjälpa till med den flyktingkatastrof som Europa är på väg in i. Det är positivt att moderat och sverigedemokratiskt styrda kommuner nu är villiga till att ta sin del av ansvaret. Här i syd handlar det t.ex. om Staffanstorp, Vellinge och Sölvesborg. Något man ju gjorde allt som var möjligt för att smita undan för ett antal år sedan.

Men det handlar ju om att faktiskt erkänna att det tidigare motståndet handlade om ren och skär rasism. De som kom då var inte riktiga flyktingar. Dom flydde ju bara från inbördeskrig och terrorism i länder som Afghanistan, Syrien, Irak, Somalia och så vidare. Nu flyr man från ett krig i Ukraina och det är ju något annat. Dom är ju vita i huden och har inte fel religion.

Detta är inget svenskt fenomen. Vi kan se hur EU-länder som vid tidigare flyktingvågor gjorde allt dom kunde för att smita undan från sitt ansvar. Det var ett litet antal länder som tog ett stort ansvar (Sverige och Tyskland för att ta exempel). Nu är det istället grannländer som Polen, Slovakien och Ungern som får ta ett stort ansvar. Och som tagit detta ansvar. Men, om det drar ut på tiden kommer dessa länder med största sannolikhet att begära hjälp från övriga EU. Och dom ska då få den hjälpen!

Vi kan se skillnaden. Vi satte då upp hårda kontroller vid gränserna. Idag bjuds flyktingar på gratis resa. Det finns beslut om att flyktingar från Ukraina inte behöver söka asyl osv utan kan få stanna i upp till tre år utan byråkratiska hinder. Ett utmärkt initiativ som underlättar både för oss och för flyktingarna.

Det tråkiga i det hela är att det kommer allt fler rapporter om rasism i flyktingmottagandet. Det kommer allt fler rapporter om att studenter i Ukraina från afrikanska länder (som Nigeria) eller länder i Mellanöstern diskrimineras. Dom får inte resa med de tåg som kör flyktingar till den polska gränsen. Polska gränsvakter vägrar att släppa in dom. Rapporter om samma sak finns om behandlingen av romer som försöker fly från Ukraina.

Vi är alla lika mycket värda, oberoende av hudfärg, ursprung, religion och så vidare. När ska vi förstå det!

Läs:
Nu välkomnas flyktingarna. - Ledare Helsingborgs Dagblad
Moderatkommuner i Skåne svänger om flyktinghjälp. - Helsingborgs Dagblad
De flesta som lämnar Ukraina blir nog kvar i grannländerna. - Anders Ygeman i Svenska Dagbladet
Kristerssons moraliska ansvar gäller bara vissa. - Ledare Aftonbladet
SD: Ja till flyktingar från Ukraina – trots att Sverige är fullt. - Sveriges Radio
Diskriminerades på flykten från Ukraina. - Svenska Dagbladet
Staffanstorp välkomnar flyktingar från Ukraina. - Christian Sonesson (M) i SVT

Inga kommentarer: