torsdag 31 mars 2022

Bojkott av varor från Ryssland

» Bra idé.

Rysslands attack på Ukraina har satt strålkastaren på det europeiska beroendet av energi från Ryssland. Ett vanligt krav är att sätta stopp för olje- och gasimporten från Ryssland. Något som kanske är lättare att säga än att göra. Stora delar av Europa är helt beroende av importen av t.ex. naturgas från Ryssland. Att sätta totalstopp för den importen skulle snarast skapa större problem i Västeuropa än det skulle skapa för Ryssland. Att skapa nya exportörer är inte gjort i en handvändning. Man kan också ställa sig frågan hur mycket bättre det är att istället bli beroende av Saudiarabien osv?

Man kan fundera
Sverige är inte så beroende av import av olja och naturgas från Ryssland. Så vi skulle ganska lätt kunna göra oss oberoende. Men priserna kommer att stiga eftersom efterfrågan på export från andra länder kommer att öka.

Men det finns områden där vi är kraftigt beroende. Nästan hälften av det svenska flygbränslet importeras från Ryssland! Importen av flygbränsle har under Coronaåren minskat kraftigt, men nu ska ni ju alla ut och flyga på semester igen. Med ryskt flygbränsle! Om ni kan ordna pass alltså när plötsligt alla ska ha pass igen? Kan det ryska bränslet ersättas?

Ett annat område där andelen från Ryssland är hög är bränsle till kärnkraftverken. Ungefär hälften av det uranbränsle som idag sitter i de svenska kärnkraftverken kommer från Ryssland. En ny beställning från Ryssland fick helt nyligen annulleras. Kan det ersättas med andra leverantörer? Kommer dom priserna att öka kraftigt?

Nu har ju Hamnarbetarförbundet beslutat att vägra befatta sig med ryska fartyg eller fartyg som kommer till eller från Ryssland. Transportarbetarförbundet är väl på väg att följa efter. Det är kanske mycket som det kommer att bli brist på i Sverige? Inte bara bränsle och bananer? Bananerna kommer nämligen till stor del med ryskflaggade fartyg.

Inga kommentarer: