måndag 14 mars 2022

Hårdare tag

» Hjälper det verkligen.

Justitieminister Morgan Johansson har bestämt sig för att inte lyssna på experterna i Lagrådet. Trots att dom har avrått från det, så har Morgan Johansson bestämt sig för att gå vidare med ett förslag om att införa ett system med det som kallas Kronvittnen i Sverige. Kronvittnen innebär att kriminella som sladdrar på sina kumpaner kan få lägre straff som tack. Något som naturligtvis låter bra. Ett stort problem inom rättsväsendet är ju att få folk att vittna och berätta. Det gäller ju både vittnen som är rädda och andra inblandade som inte vill sladdra. Kan man få medbrottslingar till att berätta så att fler kan dömas så låter det väl bra?

Vi får aldrig döma oskyldiga
Fast så enkelt är det inte. Hur mycket värt är ett vittnesmål där vittnet "får betalt" får att ge sitt vittnesmål? Hur mycket är ett vittnesmål värt som ges av någon som kanske är ovän med den anklagade och som alltså själv tjänar på att ge vittnesmålet? Det är bland annat här som experterna i Lagrådet har invändningar. Jag tror jag håller med Lagrådet!

Fast partier som står för "Hårdare tag", som Moderaterna, är ju inte ens nöjda med Morgan Johanssons förslag. Dom vill också införa det som kallas Anonyma vittnen för att ta exempel. På den här sidan har man nämligen missförstått vad rättegångar osv handlar om. Målet med en rättegång är inte att döma den anklagade till så hårt straff som möjligt. Syftet med en rättegång är att utröna om den anklagade är skyldig. Bara för att man står framför skranket så innebär detta inte med självklarhet att hen är skyldig. Det är det nämligen rättegångens uppgift att utröna.

Vi får aldrig hamna i en situation att vi dömer en oskyldig. Då får vi stå ut med att en del skyldiga trots allt kommer undan i brist på tillräckliga bevis. Vi måste vara 100% säkra på att den åtalade är skyldig. Annars ska han frikännas. Det räcker inte med att vi tror att han är skyldig. Då gäller det t.ex. att vi verkligen kan lita på vittnen som vittnar!

Lyssna på Lagrådet Morgan!

Läs:
Vem vill lyssna på Lagrådet? - Moa Berglöf, ledare Helsingborgs Dagblad
Regeringen vill tillåta kronvittnen. - Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: