tisdag 8 mars 2022

Varför behövs Internationella Kvinnodagen fortfarande

» Det är en skam.

I dag är det Internationella Kvinnodagen. Denna dag instiftades av den socialistiska världsorganisationen Andra internationalen på initiativ av en tysk kommunist som hette Clara Zetkin. Första året var 1910. I Sverige började vi fira dagen 1912, det är alltså i år 100-års jubileum här i Sverige. I en del länder är dagen en helgdag. I andra länder firas det hela på andra sätt. I Kina får tydligen alla kvinnor ledigt från jobbet på eftermiddagen. Sedan 1978 finns den 8 mars med som internationell kvinnodag på FN:s lista över högtidsdagar. Man kan väl säga att från och med det så blev det inte längre en socialistisk högtidsdag utan idag firas dagen utan den typen av partipolitiska förtecken.

Som exempel på detta har jag valt ut tre olika debattinlägg i dagens tidningar. Skrivna med olika politisk utgångspunkt. Något som har varit riktigt spännande att läsa och fundera över.

Feminism
Om vi börjar från höger så har författarinnan och debattören Unni Drougge skrivet ett för mig helt obegripligt stycke med rubriken: - "Därför gör jag slut med feminismen". Men det kanske beror mer på mig och inte på Unni Drougge. Kanske har jag en förutfattad mening om henne. Ni kan väl själva läsa och se om ni begriper vad hon egentligen menar.

Sedan har, om vi går mot mitten, de tre liberalerna Nyamko Sabuni, Juno Blom och Gulan Avci skrivit ett partipolitiskt inlägg med rubriken: - "Ökad jämställdhet kräver ett maktskifte". Det är uppenbart att paniken inom Liberalerna sprider sig allt mer. Istället satsar man alltså hårt på att bli stödparti för en regering som styrs av Moderaterna (vars föregångare stred förtvivlat för att förhindra att kvinnor fick rösträtt i Sverige) och Sverigedemokraterna (ett parti vars företrädare får gåshud så fort ord som feminism, jämställdhet osv yttras). Istället är uppenbarligen allt sossarnas fel. Att regioner osv inte kan höja lönerna i kvinnoyrken utan istället satsar pengarna på toppcheferna - borgerligt styrda sådana?

Slutligen om vi hamnar till vänster så har två företrädare från Vänsterpartiet, Nooshi Dadgostar och Karin Rågsjö skrivit ett debattinlägg med rubriken: - "Vårt löfte: Slutsnålat på förlossningsvården". Alltså ett konkret krav och inte bara svammel. Ni ska ha tack Nooshi och Karin för de raderna.

Sverige har visserligen kommit långt när det gäller att utjämna skillnaden mellan könen - i en internationell jämförelse. Men, Internationella Kvinnodagen behövs fortfarande. Det är faktiskt ofattbart att snittlöner och liknande fortfarande är lägre i typiska kvinnojobb. Detta är något som politiker faktiskt kan påverka. Många kvinnojobb är inom den offentliga verksamheten. Här kan politiker faktiskt påverka. Men, det är viktigare att hålla skatten nere än att betala anständiga löner.

Så tyvärr. Internationella Kvinnodagen behövs fortfarande för att hjälpa till att ge makthavare en spark i häcken !

Läs
Därför gör jag slut med feminismen. - Debattartikel Expressen
Ökad jämställdhet kräver ett maktskifte. - Debattartikel Sydsvenskan
Vårt löfte: Slutsnålat på förlossningsvården. - Debattartikel Aftonbladet

Inga kommentarer: