torsdag 10 mars 2022

Om rökterror

» Och rökförbud.

Jag ser att man i vårt södra grannland Danmark funderar på att införa ett totalförbud för tobaksvaror för alla som är födda 2010 eller senare. I praktiken alltså att alla som inte redan röker ska stoppas från att börja röka. Är det en bra idé? Jag tycker mig ha sett liknande funderingar från något annat land.

För oss skåningar känns det lite udda att se att Danmark ligger före oss i att begränsa rökningen. Annars har Danmark legat långt efter oss. När det var stopp för rökning på restauranger osv i Sverige var det fritt fram att bolma friskt överallt i Danmark. Och man gjorde det också. Ett besök i Danmark innebar att man stank tobaksrök i en vecka efter!

Vi har ju trots allt kommit en hel del på vägen när det gäller att i varje fall begränsa att vi som inte röker ska slippa utsättas för stanken. Min första flygresa gjorde jag i min ungdom - snarast barndom. Jag vann en flygresa till valfri destination i Sverige för två personer. Så jag tog min mamma med mig och flög från Ängelholm till Luleå, eller Kiruna - det kommer jag inte ihåg riktigt. Det är ju ganska många år sedan. Men det var ett litet Metropolitan propellerflygplan som flög från Ängelholm med mellanlandningar i bland annat Halmstad och Jönköping på vägen upp till Stockholm. Och fritt fram att röka i flygplanet! Vilket man också gjorde. Paret framför oss i planet kedjerökte hela resan och jag tror aldrig att jag mått så illa i hela mitt liv. Det är i varje fall i rejäl konkurrens med mina migränanfall när jag var ung. Jag lovade mig själv att aldrig - någonsin - flyga igen. Att jag kom hem utan fysiska men förvånar mig.

Visst ser det vidrigt ut
Från den tiden har vi kommit långt. Det är självklart att man inte röker på flyget (eller tåget osv) idag. Man röker inte på restauranger, varken inne eller ute. I dag råder totalt rökförbud på t.ex. järnvägsperronger, busshållplatser osv. Man slipper utsättas för stanken när man väntar på tåget eller bussen. I varje fall i teorin! För efterlevnaden av det här rökförbudet är mycket dåligt. Det styrker helt enkelt min åsikt att rökare är den mest hänsynslösa och nonchalanta grupp som finns. Det måste vara något i nikotinet som angriper hjärnan och får denna att tappa tankeförmåga.

Det är ju nu också direkt straffbart att slänga fimpar (och annat småskräp) på marken. Har den lagen inneburit någon minskning av antalet slängda fimpar runt om i samhället? Jag tycker det känns som ett mycket begränsat inflytande i varje fall. Står man inte direkt vid en askkopp så släpper man bara fimpen på marken. Eventuellt sprätter man iväg den med pekfingret eller trampar på den. Står man direkt vid en askkopp så är det trots allt en ganska stor andel som använder denna.

Men, jag är övertygad om att rökare är den mest hänsynslösa och nonchalanta gruppen i vårt samhälle. Tyvärr!

Kan en sådan lag som man funderar på i Danmark i varje fall på sikt minska konflikterna? Kanske är det så att om en så där 50-60 år så kan mina barn eller barnbarn ha balkongdörren öppen utan att rummet förpestas av grannens hänsynslösa bolmande! I varje fall i Danmark!

En bra början vore om Skånetrafiken och Trafikverket kan komma överens om vem som ska sätta upp dekaler om rökförbud inne i de väntskydd och biljettautomatskydd som finns på stationerna. Dom kan inte komma överens om vem som ska göra det, så det blir inga dekaler alls.

Men, som sagt. Är det en bra idé att börja förbjuda rökandet vid ett visst födelseår. Vi får ett rökförbud för hela åldersgruppen som ökar med ett år för varje år som går. Vad tror ni? Sven Tycker vet inte riktigt vad jag tycker. Rent spontant tycker jag det är ett utmärkt initiativ. Men hur fungerar det i praktiken?

Inga kommentarer: