onsdag 23 mars 2022

Oligarker där och här

» Eller vad vi nu ska kalla miljardärerna.

Ordet oligark har ju verkligen kommit på löpsedlarna. En grupp män (det är väl nästan bara män) som blivit mångmiljardärer i Ryssland. Mångmiljardärer som lever ett riktigt lyxliv i sus och dus. Som blivit enormt förmögna tack vare intim vänskap med Putin och gänget runt honom. Just nu beslagtar västvärlden deras osannolika lyxyachter, enorma paradvåningar i storstädernas centrum och överfyllda bankkonton, där man kan komma åt dom.

Pengarna bara trillar in
Enligt Bloombergs Billionaires Index är Ryssland det land i världen där en liten grupp miljardärer äger störst andel av landets totala BNP. Det säger inte lite när en liten sådan grupp kunnat roffa åt sig en så stor andel av landets produktion. Detta samtidigt som stora grupper lever i misär. Det säger mycket om dagens Ryssland!

Men om vi fortsätter och läsa i Bloombergs Billionaires Index så kan det ju vara spännande att se vilka andra länder som ligger i topp på den här mindre hedrande listan. Att vi hittar USA på plats tre i ligan förvånar kanske inte så många. Kan ni gissa vilket land som ligger på andra plats? Vilket land som ligger på andra plats efter Ryssland men före USA när det gäller att en liten grupp miljardärer lyckats roffa åt sig störst andel av landets totala BNP?

På andra plats ligger Sverige!

Jag får behålla alla mina slantar
Hur har vi kunnat hamna i en sådan situation? Naturligtvis kan vi inte skylla på ett Putinskt oligarksystem. Men vi har skapat ett skattesystem som verkligen gynnar den som redan har blivit förmögen. Vi har avskaffat Förmögenhetsskatten. Vi har avskaffat Arvsskatten. Vi har i princip avskaffat Fastighetsskatten. Har du skapat en förmögenhet och blivit miljardär så sitter du säker i orubbat bo. När vi beskattar inkomster så beskattar vi höga arbetsinkomster mycket högre än vi beskattar höga arbetsfria kapitalinkomster. Observera dock att låga arbetsfria kapitalinkomster (så'na som vanligt folk har) mycket väl kan beskattas högre än lönen. - "Sverige är ett skatteparadis" förklarar en välkänd skattejurist det hela med. Ett skatteparadis för miljardärer alltså.

Fast så låter det förstås inte när mitt Facebook-flöde svämmar över av betalda debattinlägg från skattekverulerande grupper som Skattebetalarna och liknande.

Att Sverige ligger på andra plats på Bloombergs Billionaires Index lista över länder där en liten klick miljardärer lyckats roffa åt sig störst andel av slantarna är inget att förvånas över. Men inte heller något att vara stolta över. Vi har skapat ett skattesystem som gynnar den här lilla gruppen och har samtidigt ett näringslivsklimat som skapats just efter kapitalets önskemål. Med mängder av ogenomtänkta avregleringar och privatiseringar.

Läs:
Våra miljardärer är inte bättre än ryska oligarker. - Zina Al-Dewany ledarartikel Aftonbladet

Inga kommentarer: