söndag 13 mars 2022

Vem kan man lita på?

» Börja om från början.

Kommuner i Skåne, Region Skåne och även Danmark har tidigare gjort en överenskommelse om satsningar på järnvägstrafiken i Skåne och området inom Greater Copenhagen. En överenskommelse som innehåller en mängd olika satsningar som hör ihop och skapar en helhet. Politiker, kommuner osv har varit överens om en gemensam satsning.

Skånebanan
Nu har Moderaterna valt att hoppa av överenskommelsen. Moderaterna i Skåne har nämligen valt att stryka bygget av en ny höghastighetsbana sträckan Lund - Hässleholm. Så nu befarar övriga parter att allt faller samman. Detta eftersom överenskommelsen innehåller delar där alla fått ge och ta. Där en satsning hänger ihop med en annan. För Helsingborgs del befarar man nu att bygget av dubbelspår på Västkustbanan på den sista biten från Maria station till Helsingborgs Centralstation faller. Detta hör nämligen ihop med bygget av en järnvägstunnel Helsingborg - Helsingør. En satsning som man i Danmark inte är allt för glada över eftersom man helst inte vill ha ännu mer trafik på Kustbanan mellan Helsingør - København. Men i satsningen ingick även en satsning på Metron i København med anknytning via tunnel till Malmö. Det ingick också bygget av dubbelspår på Skånebanan Kristianstad - Hässleholm - Helsingborg för att skapa en snabb anknytning till höghastighetstågen till Stockholm via Hässleholm. Skånebanan är idag Sveriges hårdast trafikerade enkelspåriga bana. Det handlar om Pågatåg varje halvtimme i båda riktningarna plus en mängd godståg. På biten till Kristianstad även Öresundståg.

När nu Moderaterna hoppar av överenskommelsen blir det till att börja om från början. Det är många kapacitetsproblem som måste lösas. Trafiken på Öresundsbron har nått kapacitetstoppen. Det måste alltså bli ökad kapacitet för trafiken till Danmark. Både gods- och persontrafik. Den sista slingrande delen av Västkustbanan från Maria station till Helsingborgs Centralstation måste få en lösning. En lösning som är helt beroende av en tunnel Helsingborg - Helsingør. Som sagt, Skånebanan (som passerar min hemkommun Åstorp) måste få ökad kapacitet. Alla ändringarna är beroende av Höghastighetssatsningen. Som nu alltså Moderaterna väljer att hoppa av. Nu får man som sagt hitta nya lösningar. En sådan är en tunnel för godstrafiken Landskrona - København. Men, allt hör ihop och plockar man bort en byggsten rasar hela bygget. Och försenas!

Vem kan man lita på? Ja, inte Moderaterna i varje fall!

Börja om från början!

Läs:
Det skånska stödet för HH-tunnel på väg att urholkas. - Helsingborgs Dagblad

Inga kommentarer: