tisdag 1 mars 2022

Alliansfrihet

» Eller NATO-tvång.

NATO-fanatikerna vädrar morgonluft och vill passa på att i dagens kris knyta Sverige närmare NATO inför ett kommande medlemskap. Ett formellt medlemskap är en lång process. Vi blir inte medlemmar under nuvarande kris i Europa.

Argumentationen för ett medlemskap bygger på att ett medlemskap "garanterar" hjälp från övriga NATO-medlemmar om vi hamnar i en väpnad konflikt. Detta i motsats till idag när vi inte är garanterade hjälp även om vi kan räkna med det om vi skulle hamna i en väpnad konflikt med Ryssland eftersom det är i NATO:s intresse att Sverige inte hamnar i Rysslands händer.

Det känns lite overkligt att tala om en sådan situation eftersom den är mycket osannolik. Det är snarast så att ett Sverige som medlem i NATO, och alltså i och med det ett brohuvud för NATO mot Ryssland, är en mardröm för Moskva. Det innebär nämligen att NATO har mer eller mindre full kontroll över Östersjön - något som är en mardröm för Ryssland. Det ökar alltså snarast risken för att vi blir indragna i en konflikt.

Att diskutera sannolikheter i ett sådant skede är dock svårt. I varje fall med nuvarande helt oberäkneliga styre i Moskva. Det går inte att gissa sig till något eftersom Putin för närvarande verkar handla helt irrationellt.

NATO-medlemskap gynnar oss inte
Hur som helst, vad NATO-fanatikerna glömmer att berätta är att ett medlemskap i NATO inte bara garanterar att Sverige får hjälp av de andra NATO-staterna. Det garanterar också att Sverige är skyldiga att hjälpa andra NATO-stater. Garantierna om hjälp är alltså ömsesidiga. Ett medlemskap i NATO innebär alltså att vi garanterar att hjälpa Turkiet, för att ta ett exempel, om landet skulle hamna i konflikt med sina grannstater t.ex. i frågan om en kurdisk stat. Vi garanterar att vi ska ställa upp och hjälpa Turkiet militärt! Det handlar ju om ömsesidiga garantier. Vi garanterar att hjälpa Ungern vid en konflikt. Och så vidare. Vi garanterar att hjälpa ett USA som kanske åter styrs av en Donald Trump! Det handlar inte bara om idag, det handlar om en framtid.

Det här handlar om garantier och handlingar under lång tid framåt. Där vi inte vet vad som händer i olika länder under åren som kommer. Som medlem är vi garanterade hjälp - och garanterar att vi ställer upp och hjälper militärt. Det är ju det en militär allians handlar om. Vi kan inte längre själva bestämma vilken sida vi vill hjälpa eller om vi vill hålla oss neutrala. Det är det som alliansfriheten handlar om. Det är vi själva som ska bestämma, inte någon annan.

Alliansfriheten har tjänat Sverige väl. Alliansfriheten innebär inte att vi MÅSTE vara neutrala i en konflikt. Men den innebär att vi själva bestämmer över vårt agerande. Den innebär att vi INTE har bundit upp oss att militärt ställa upp för någon annan medlem - oberoende av vad konflikten handlar om.

När nu t.ex. Kristdemokraterna vill diskutera NATO i Riksdagen handlar det om fånig plakatpolitik för att försöka få kortsiktiga politiska poäng. Det handlar inte om att vilja se vad som är bäst för Sverige. Det handlar om att se vad som är bäst för Kristdemokraterna.

Håll fast vid Alliansfriheten. Den har tjänat oss väl och bevarar vår handlingsfrihet! Vi kan hjälpa Ungern - om vi vill.

Läs:
KD begär debatt om svenskt Natomedlemskap. - Kristdemokraterna

Inga kommentarer: