tisdag 15 mars 2022

Korkat

» Eller bara dumt?

En effekt av situationen i världen är att oljepriset stigit kraftigt. Fast det har visst sjunkit en hel del de sista dagarna. Oljepriset är som en berg- och dalbana. Priserna varierar enormt från dag till dag. På en marknad där datorer handlar med varandra går det fort, ofta utan någon egentlig anledning!

Som en effekt av detta har priset på bensin och diesel stigit ganska kraftigt. Fast precis som oljepriset så har det visst sjunkit en hel del sista dagarna. Vi har höga skatter på bränslet i bland annat Sverige. Detta för att locka bilisterna till att köpa bränslesnålare bilar, gå över till elbilar eller bara tänka efter hur mycket man kör. Kanske parkera bilen och ta cykeln eller tåget? Utsläpp från bilismen är en stor miljöförstörare. För att göra bränslet mindre miljöförstörande blandas det också in mer och mer biobränsle. Något som det än så länge råder brist på så priset stiger av den anledningen också.

Gnället från bilisterna kommer som på beställning när bensin- och dieselnotan stiger. Men när man får se en av dessa bilister stå framför en stor bränsleslukande monsterbil och gråtande beklaga sig över hur mycket det kostar att fylla tanken så blir i varje fall jag lätt skrattfärdig. Min första tanke blir: - "Det är inte alls synd om dig, du har dig själv att skylla!"

Studerar man sedan hur många kör blir jag ännu mer undrande om ifall bensinpriset egentligen inte är för lågt. Gör man en internationell jämförelse och tar hänsyn till inkomsterna så är faktiskt bränslepriserna i Sverige låga.

Gammalt och nytt möts i Åstorp
Nu är detta lätt sagt av mig, jag har ingen bil. Jag har aldrig haft någon! Jag har klarat mig alldeles utmärkt utan detta fordon. Jag saknar inte heller en bil för att förflytta mig. De få gånger jag saknar tillgång till bilen så handlar det inte om personförflyttning utan om förflyttning av stora prylar.

Jag går dock inte omkring och inbillar mig att detta skulle fungera för alla. Långt därifrån. Det handlar naturligtvis om hur och var man bor, var man jobbar och mycket annat. Jag bor i Åstorp, och är uppvuxen här. Åstorp är lite av en järnvägsknutpunkt. När jag var barn passerade tågen från Stockholm - Helsingborg - Köpenhamn förbi Åstorp. Dom stannade här. Tågen från Oslo - Göteborg - Malmö passerade här - och stannade. Dessutom fanns det en linje Åstorp - Örkelljunga - Markaryd. En annan linje Åstorp - Höganäs - Mölle. Det var alltså full fart på järnvägsstationen i Åstorp. Sedan kom åren när järnvägstrafik blev omodern. Banan till Örkelljunga - Markaryd lades ner och revs upp. Banan till Höganäs - Mölle lades ner och delar av spåren revs upp. Sedan kom satsningar. I Helsingborg byggdes en ny underjordisk station som gjorde att tågen Göteborg - Malmö kunde köra via Helsingborg istället. Öresundsbron byggdes och tågen Stockholm - Köpenhamn tog vägen via Malmö istället och bron istället för färjan.

Idag återstår Skånebanan Helsingborg - Åstorp - Hässleholm - Kristianstad och den nyligen återöppnade Söderåsbanan Åstorp - Malmö. Men det går fortfarande bra att klara sig med kollektivtrafiken. Jag har sett till att när jag jobbat så har det varit här hemma i Åstorp inom gång- eller cykelavstånd. Eller i Helsingborg med goda tåg- eller bussförbindelser. För den som jobbar "normala" tider finns det två tåg i timmen och två bussar i timmen. De enda jobb jag haft på annat håll är tre månader i Burlöv (mellan Lund och Malmö) och tre månader i Kävlinge. Men det gick också att lösa med tåget.

Många skulle klara en mycket större del av sitt liv utan bil om man inte var så lat eller helt enkelt bara gillar att köra runt för rent nöje. Men, inser jag, inte alla. Många är beroende av en bil och har inga andra alternativ.

Nu har tydligen regeringen valt att tillmötesgå kraven på att man måste göra något. Nu ska skatten på bränslet sänkas lite under en period. Som jag förstår det är det så mycket man får lov att sänka med för EU. Som lägger sig i det mesta. Inblandningen av biobränsle som ska göra bränslet mindre miljöskadligt ska inte ökas som idag är planerat. Och sedan ska tydligen alla bilägare få en tusenlapp från skattkistan. 1500 i vissa glesbygdsområden om jag förstått det rätt. Jag som valt att vara utan bil ska alltså använda mina skattepengar för att skänka en gåva till de som valt att ha en bil!

Tillåt mig skratta - eller gråta. Det måste vara det mest korkade bidrag som införts i vårt samhälle!

Inga kommentarer: