fredag 18 mars 2022

Liberaler i panik

» Nästan synd om Nyamko Sabuni.

Det svenska liberala partiet (eller vad vi nu ska definiera Liberalerna som?) har panik. Risken för att partiet ska åka ur Riksdagen efter nästa val i september är högst närvarande. Det märks bland annat på den uppsjö av debattartiklar och andra former av utspel med kärnkraftskramande och NATO-fanatism som väller ut från partihögkvarteret. Det är nästan så att jag tycker synd om Nyamko Sabuni. Fast bara nästan...

I en debattartikel för några dagar sedan lägger sig Nyamko Sabuni till och med i Tysklands, Spaniens och Belgiens planer på att helt avveckla sin kärnkraft. Bland annat använder Nyamko Sabuni Putins och Rysslands agerande som argument för att stoppa avvecklingen av kärnkraften runt om i världen och istället bygga ut den. Bland annat beroendet av olja och gas från Ryssland skulle vara ett argument att bygga ut kärnkraften. Vi ska kanske påpeka att nästan hälften av det kärnbränsle som används i Sverige importeras från Ryssland. Den senaste beställningen har annullerats och nu letar Vattenfall efter en annan leverantör. I Finland har man tvingats sätta stopp för nästa bygge av en kärnkraftsreaktor. Den skulle nämligen byggts av ryska intressen! Kanske ger det lite anledning att fundera lite mer på kärnkraftssatsningen i Finland.

Finlands senaste kärnkraftsreaktor i Olkiluoto som i dagarna beräknas kopplas in på nätet med full effekt började byggas 2005 och beräknades då vara klar 2009. Sedan har startdatum flyttats fram, flyttats fram, flyttats fram och... Ja ni förstår. Istället för 5 år blev det sisådär 17 år. Vi ska inte tala om hur byggkostnaden ha skenat. Det här är ett bygge som gör att vi kan kalla Nya Karolinska Sjukhuset i Stockholm för ett succébygge!

Pang sade det
Jag skulle vilja hävda att Putins agerande i Ukraina snarast är ett stort argument för att vi ska hålla oss borta från ett beroende av kärnkraft. Att ha kärnkraft igång och riskera krigshandlingar är katastrof. Ryska bombningar av områden kring kärnkraftverk i Ukraina har skapat panik. En träff i en kärnkraftsreaktor eller att eltillförseln bryts kan skapa en katastrof.

Håll oss borta från kärnkraften! Snälla Nyamko Sabuni, hitta något annat för att ge utlopp för din panik! Varför inte låta Liberalerna börja engagera sig i den svenska skolan igen? Jag förstår att du är orolig Nyamko och att paniken har tagit över. Men lugna ner dig lite! Vi behöver inte skänka ännu mer skit till kommande civilisationer!

Läs:
Putins anfall kräver ny energi­politisk doktrin. - Debattartikel Svenska Dagbladet
Låt de som vill få bygga ny kärnkraft. - Debattartikel Dagens Industri

Inga kommentarer: