måndag 7 mars 2022

Lägg skulden där skulden ska ligga

» Gör om.

Gårdagens tyckeri blev ju ganska långt. Så jag tänkte vara lite mer kortfattad den här gången.

Sverige har ju drabbats av enorma höjningar av elpriset. Eller snarare så har delar av Sverige drabbats av enorma höjningar av elpriset. Anledningen till att priserna stigit kraftigt är att priserna i Europa har stigit kraftigt. Att detta drabbar Sverige så hårt beror på att Sverige är en stor exportör av el till andra europeiska länder. Jag tyckte jag såg att sista halvåret förra året var det bara en enda dag som Sverige INTE exporterade el till Europa.

Vi behöver alla elektricitet
Att detta drabbar svenskar beror på att elpriset sätts på en elmarknad som införts av våra politiska marknadsfundamentalister. Priset stiger alltså inte för att det har blivit dyrare att producera el eller för att det råder brist på elström. Det beror på att vi får betala samma pris som det går att pressa ut på den europeiska marknaden - där det råder brist på el.

Sedan drabbar det vissa mycket värre än andra. 2011 införde nämligen moderaten Fredrik Reinfeldt och hans regering s.k. Elområden eller Elprisområden. Fyra stycken! Med idag vansinniga priser i söder eftersom vi får betala samma pris som elbolagen kan pressa ut via sin export till Europa. Elområdena infördes efter krav från EU. Krav från EU som kom efter klagomål från Danmark som protesterat mot att Sverige inte alltid var villiga att exportera obegränsat med el till Danmark.

Men, ha alltså i minnet att elområdena, som skapat dessa vansinniga priser på el i vissa delar av Sverige, infördes av en moderatledd regering. Priserna sätts sedan eftersom marknadsfundamentalister infört en elbörs som pressar upp priset till ett maxpris som elproducenterna kan pressa ut. Inte för att elen är dyr att producera utan för att elsäljarna kan pressa ut ett högre pris.

Inga kommentarer: