tisdag 29 mars 2022

Sluta tramsa moderater

» Politik borde vara seriösare.

Skåningar är missnöjda med hur regeringen i Stockholm missgynnar Skåne. Nu senast handlar det återigen om hur man i Stockholm inte fattar hur intimt förhållandet är mellan Skåne och Danmark. Här finns egentligen ingen gränslinje. Vi jobbar i ett land och bor i ett annat och pendlar över Sundet. Vi shoppar på andra sidan Sundet. Vi kanske bara tar en tur över Sundet för en kopp kaffe eller en öl. Att här uppe i norra Skåne ta en tura med färjan är något helt naturligt. Lite längre ner söderut tar man bron över. Øresundstågen passerar gränsen kanske tre eller fyra gånger i timmen. Det är Kastrup i Köpenhamn som är "vår" flygplats. För skåningar ska inte gränsen märkas!

Så, när regeringen i Stockholm t.ex. bestämmer att man ska införa pass/id-kontroller vid gränspassagen skapar detta enorma problem, något som man helt uppenbart inte begriper i Stockholm. Att tvingas visa pass varje dag när man åker över Sundet till jobbet med ett tåg som blir kraftigt försenat eftersom passen ska kollas på ett överfullt tåg är för oss obegripligt. Som man uttryckte det, tänk om man skulle börja kolla ID-kort på alla som passerar Slussen i Stockholm? Det är något som skulle vålla revolution i Stockholm.

En uppblåst ballong på vift
Men när Moderaterna får för sig att kräva att det instiftas en speciell Öresundsminister så har man lämnat den seriösa politiken bakom sig och börjar syssla med populistiskt trams. Ska vi ha en speciell Haparandaminister för att handha gränshinder mellan Sverige och Finland? Och antagligen då också en Kölenminister för att handha problemen på gränsen mellan Sverige och Norge. Det är ju samma bekymmer. Vi pendlar över gränsen för jobb och nöje. Men man kan inte instifta en minister för allt. Ni är uppenbart bara löjliga moderater!

Fast stockholmarna är tydligen också missnöjda. I varje fall Moderaterna i Stockholm. Det är ju inte så många månader sedan Moderaterna i Stockholm skrev debattartiklar och beklagade sig över hur den socialdemokratiska regeringen missgynnade just Stockholm. Det är helt enkelt så att Moderaterna är missnöjda över allt! Man gnäller över allt. Man tramsar! Eller som jag såg i en rubrik i Expressen: - "Moderaterna lider av ganska dåligt självförtroende".

Väx upp!

Läs:
Det är alltför lätt för regeringar att visa 'handlingskraft' genom att fälla gränsbommar. Tillsätt en Öresundsminister. - Debattartikel Sydsvenskan
Moderaterna lider av ganska dåligt självförtroende. - Expressen
Dags för nytt spår i Öresundspolitiken. - Ledare Helsingborgs Dagblad

Inga kommentarer: