lördag 19 mars 2022

Man kan glädjas åt något

» Men inte åt allt.

Så är vi då där igen. Siffernörden Sven Tycker har hittat en väljarundersökning att fundera över. Det görs en hel del sådana, så ni ska vara glada för att jag inte kommenterar varenda sådan. Men nu tar jag chansen att tycka till om resultatet av den undersökning som Sifo gör för Svenska Dagbladet och som dom publicerade i dagens tidning.

Siffrorna inom () är förändringen sedan förra månadens undersökning medan siffrorna inom // är förändringen sedan förra valet i september 2018. Vi kan då konstatera att Socialdemokraterna är den klart största vinnaren sedan förra månaden (+3,2 procentenheter) och att man dessutom är största vinnaren sedan förra valet (+4,5 procentenheter). Några andra stora vinnare sedan förra månaden finns inte. Det går nedåt för de flesta. Sedan valet har Moderaterna (+1,6) och Sverigedemokraterna (+1,1) också gått upp.

Den största förloraren sedan förra månaden är Vänsterpartiet (-1,5 procentenheter) som väl tappat till Sossarna. Även Sverigedemokraterna och Miljöpartiet har märkbart tappat (-0,9 procentenheter vardera). Sedan valet är Liberalerna den stora förloraren (-2,1 procentenheter) men även Miljöpartiet (-1,7), Centerpartiet (-1,6) och Kristdemokraterna (-1,4) har märkbart tappat stöd sedan valet.

Socialdemokraterna: 32,8% (+3,2) /+4,5/
Moderaterna: 21,4% (+0,5) /+1,6/
Sverigedemokraterna: 18,6% (-0,9) /+1,1/
Vänsterpartiet: 8,6% (-1,5) /+0,6/
Centerpartiet: 7,0% (+0,1) /-1,6/
Kristdemokraterna: 4,9% (-0,4) /-1,4/
Miljöpartiet: 2,7% (-0,9) /-1,7/
Liberalerna: 2,4% (-0,3) /-2,1/

Sven Tycker något om det mesta
Det nuvarande regeringsunderlaget (om vi nu ska kalla S + C + V + Mp för ett regeringsunderlag) har ökat 0,9 procentenheter sedan förra månaden. Detta medan Uffes Brunblå sörja har tappat 1,1 procentenheter sedan förra månaden. Sedan valet har det Rödgröna regeringsunderlaget ökat 1,8 procentenheter medan den Brunblå sörjan har tappat 0,8 procentenheter. Det går alltså inte så bra för Ulf Kristerssons förhoppning om att få bilda en regering tillsammans med sina vänner i SD, KD och Liberalerna. Då får han nog lyckas locka över Centerpartiet till den planhalvan. Så länge SD finns där är det nog en hopplös uppgift.

Tittar man på mandatfördelningen så skulle de Rödgröna partierna S + V + C få egen majoritet i Riksdagen med 186 mandat medan Ulf Kristerssons Brunblå sörja skulle få nöja sig med 168 mandat. Vi slipper alltså att utsättas för Ulf Kristerssons löfte att lämna in en ansökan om medlemskap i NATO om han blir statsminister!

NATO-hetsarna får ofta lite svårt för att få ihop sina argument när man börjar fingranska dom. Skälet till att Sverige ska ansluta sig till NATO efter 200 år av Alliansfrihet är tydligen att vi då får säkerhetsgarantier om militärhjälp när vi attackeras av Ryssland. Det finns ju ömsesidiga säkerhetsgarantier inom NATO. När vi som håller fast vid att svensk Alliansfrihet bäst gynnar svensk säkerhetspolitik, istället för att vi går med i en militärallians där vi blir skyldiga att gå i krig för andra länder - som Turkiet, så blir svaret att vi inte kan tvingas till militär assistans. Men om vi inte kan tvingas till militära ingripanden i andra länder så kan vi ju inte vara garanterade militär hjälp från de andra länderna heller? Eller har jag missförstått något?

Många säkerhetsexperter menar snarast att vår säkerhet minskar som medlemmar av NATO. Ryssland har ingen anledning att attackera specifikt Sverige. Forna sovjetrepubliker först och främst ska nog inte känna sig 100% säkra så länge Putin sitter kvar. Risken för en rysk attack på Sverige hör ihop med ett totalt krig Ryssland - NATO. Är vi en del av NATO ses vi som en fiende som kommer att hjälpa NATO att hålla ryska flottan borta från Östersjön. Är vi alliansfria kan vi ha en chans att hålla oss utanför och kanske istället spela en lugnande och medlande roll. Som NATO-medlem är vi direkt en del av fienden.

Sedan måste vi ta i beaktande att NATO-medlemskap är inget man gör kortsiktigt. Det är en satsning på lång sikt. Dvs det handlar inte bara om ett medlemskap för att Putin styr i Ryssland och demokraterna styr i USA. När vi "äntligen" blir medlemmar kan Putin vara störtad och Donald Trump tagit över i USA. DÅ är inte medlemskapet lika attraktivt kan jag tro? Man kan inte gå in ett år och sedan gå ur igen några år senare när förhållandena har förändrats.

Håll NATO-hetsarna med Ulf Kristersson i spetsen på armlängds avstånd från Makten! Inte bara för NATO-frågan!

Läs
Högsta stödet för S på åtta år efter invasionen. - Svenska Dagbladet
S har inte längre veto mot svenskt Natomedlemskap. - Ulf Kristersson Dagens Nyheter debatt
SD står fast vid sin syn på Natomedlemskap. - Dagens Nyheter

Inga kommentarer: