tisdag 22 mars 2022

Klavertramp både här och där

» Både till höger och vänster.

Regeringen har tydligen gett klartecken till att öppna en gruva i Kallak i Jokkmokks kommun. Ett mycket tvivelaktigt beslut. Marken är samernas renbetesmark och protesterna från samer och miljövård har varit mycket ihärdiga. Men, pengar är viktigare än miljö och kultur.

Intressant är att Aftonbladet helt nyligen avslöjade de ekonomiska förhållandena för de inblandade företagen. Bolaget Beowulf Mining som ligger bakom ansökan saknar helt enkelt pengar för att dra igång projektet. Det är också många underliga kopplingar till skatteparadis i bolaget. Är det i de här skatteparadisen som pengarna gömts undan?

Men, regeringen har alltså till slut efter stora våndor beslutat sig för att ge klartecken. Klavertramp 1?

Det är mycket som är farligt
Klavertramp 2 står ordföranden i ovan nämnda bolag för. Han heter Sven Otto Littorin! Känner ni igen namnet? Inte så konstigt, han var för inte så många år sedan partisekreterare för Moderaterna i Sverige. Sedan blev han arbetsmarknadsminister i den borgerliga regeringen. Där hann han rasera Arbetsförmedling och A-kassor rejält innan han helt plötsligt i juli 2010 avgick som minister. Det blev för många skandaler, den sista handlade visst om sexköp... Hur som helst, nu är han ordförande för det till skatteparadis kopplade Beowulf Mining. Här passade han på att trampa i klaveret när han tyckte att Aftonbladets reporter var partisk, hon hade ju samiskt påbrå! - "Ni har glömt upplysa läsarna om reporterns samiska bakgrund som naturligtvis hade varit en intressant information för läsarna" skrev han till Aftonbladet! Han fick ganska snabbt ta bort sina förflugna rader och be om ursäkt. Men klavertramp 2 var ett faktum?

Sedan har ju Vänsterpartiets ledning trampat rejält i klaveret genom att liera sig med Moderaterna, Sverigedemokraterna osv för att kräva ännu mer sänkta priser på bensin- och diesel. Man ska kräva att regeringen går till EU och begär undantag från reglerna. Sedan ska man också kräva att utvecklingen för att göra bränslet mindre miljöskadligt än i dag genom att blanda i biobränsle ska göra stopp. Vänsterpartiet ska alltså liera sig med högern för att underlätta för bilismen och göra bränslet mer miljöskadligt? Klavertramp 3! Och 4 också kanske?

För övrigt såg jag att man mätt upp rekordtemperaturer på både Arktis och Antarktis. Vid forskningsstationer vid riktiga köldhål har man mätt upp temperaturer som ligger 40 grader varmare än vad som skulle vara normalt. 40 grader varmare än normalt! Det var bara 10 grader kallt! Sommarvärme där det ska vara 50 grader kallt?

Annars har Vänsterpartiet på riksnivå beslutat att ställa upp på Vänsterpartiet i Skånes krav på att taxorna för Skånetrafiken ska halveras för att locka till kollektivtrafiken. Nu kräver Vänsterpartiet att taxorna i kollektivtrafiken i landet ska halveras. Allt för att locka till kollektivtrafiken. Lite vettigt för att vi ska be om förlåtelse?

Jag såg förresten att om man tittar på prisstatistiken sedan 2000 så har taxorna i kollektivtrafiken ökat mer än vad bränslepriserna har ökat!

Läs:
Regeringen säger ja till gruva i Kallak. - Sveriges Radio
Klartecken för gruvbrytning i Kallak – Sametinget: Man är besviken. - Sveriges Radio
Avslöjar: Omstritt gruvbolag kopplas till skatteparadis. - Aftonbladet
Littorin backar från uttalande: Jag gjorde fel. - Aftonbladet
Halvera biljettpriset i kollektivtrafiken nu. - Nooshi Dadgostar Aftonbladet debatt

Inga kommentarer: