fredag 4 mars 2022

En som borde skämmas

» Skämmas öronen av sig.

Jag såg en intervju med Staffanstorps moderata kommunalråd Christian Sonesson på de lokala SVT-nyheterna i går på kvällen. Jag visste faktiskt inte om jag skulle skratta eller gråta. Det blev en mycket konstig splittrad känsla som dock slutade i ren ilska.

Staffanstorp är en kommun i Skåne (som gränsar till Lund, Svedala, Lomma, Malmö och Burlövs kommuner). Kommunen styrs av en koalition mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna. Kommunalråd är alltså moderaten Christian Sonesson. Under den senaste flyktingvågen gjorde sig Staffanstorp kända för att vara en av de kommuner i landet som tog emot minst antal flyktingar. De flyktingar som hamnade i Staffanstorp förvisades bland annat till husvagnar ute på en åker. Och Staffanstorp gjorde sig snabbt ökända för att dumpa de flyktingar som anvisats till kommunen i grannkommunerna så fort som möjligt. Argumentet var att det inte fanns bostäder att uppbringa i kommunen.

xxxxx
I TV-intervjun framgick att Staffanstorps kommun nu förberedde sig för att nu ta emot många flyktingar från Ukraina. Nu finns det nämligen helt uppenbart plötsligt lokaler och bostäder att frambringa. Intervjun med Christian Sonesson visade tydligt att Staffanstorps tidigare agerande hade handlat om något helt annat. Ren rasism! Det framgick av Christian Sonessons argumentation att han tyckte inte att de flyktingar som kommit till Sverige från krigsdrabbade länder som Afghanistan, Irak, Syrien osv egentligen inte är riktiga flyktingar och inte hörde hemma i Sverige. Men nu handlar det om "riktiga" flyktingar!

Det var alltså ett vidrigt argumenterande baserat på olika människors värde. Vissa är enligt Christian Sonesson uppenbarligen mer värda än andra. Ett fruktansvärt resonemang.

Sverige ska ta sitt ansvar. Vi gjorde det då. Och nu får vi göra det igen. Men samtidigt får ALLA ta sitt ansvar. EU-länderna får ta ett gemensamt ansvar. I Sverige får kommunerna gemensamt ta ett ansvar. Man kan inte smita undan - som bland annat Staffanstorp gjort tidigare. Vi får vara beredda på en rejäl flyktingström om konflikten fortsätter. Det är mycket tragiskt.

Titta:
Staffanstorp välkomnar flyktingar från Ukraina. - Christian Sonesson (M) i SVT

Inga kommentarer: