måndag 28 februari 2022

Ny flyktingkatastrof

» Vad väntar?

Om Putin inte avsätts i Ryssland och kriget i Ukraina fortsätter kan vi förvänta oss en rejäl flyktingvåg till Europa. Och, det kan nog skapa rejäla spänningar mellan länder och politiska grupperingar. De länder som ligger närmast till hands för att få stora flyktingvågor är ju länder som tidigare visat mycket dåligt intresse för att inom EU hjälpas åt med flyktingmottagande. Det kan alltså bli spännande och se om länder som Polen och Ungern nu kommer att be övriga EU-länder om hjälp med att ta hand om alla flyktingar som kan förväntas. Dom var inte alls villiga att själva hjälpa till tidigare.

Vi kan också få en spännande inrikespolitisk debatt. Hur ska Sverige agera? Tidningen Dagens ETC har frågat alla dagens riksdagspartier: - Ska Sverige ta emot flyktingar från Ukraina? Faktum är att svaren från dagens riksdagspartier (och avsaknaden av svar) är mycket talande:

För fred krävs två eniga parter
Vänsterpartiet: - "Ja, asylrätten ska värnas."
Socialdemokraterna: - "Ja, men enligt uttalanden från statsministern och migrationsminister bör andra länder ta ett större ansvar vid ett flyktingmottagande."
Miljöpartiet: - "Ja, asylrätten ska värnas."
Centerpartiet: - "Ja, asylrätten ska värnas."
Liberalerna: - "Ja, asylrätten ska värnas, men flyktinghjälp ska till en början skickas till Ukraina och landets grannländer."
Moderaterna: - "Avböjer att medverka."
Kristdemokraterna: - "Inte svarat alls."
Sverigedemokraterna: - "Nja, den europeiska asyllagstiftningen tvingar inte Sverige till mottagande."

Det kan bli många samveten som får ta sig en funderare. Kan vi hoppas på att tillräckligt många i Ryssland inser att Putin håller på att driva Ryssland utför stupet så att han blir avsatt?

Läs:
Migrationsverket: Få ukrainare har sökt asyl i Sverige. - Sveriges Radio

1 kommentar:

Sven Tycker sa...

Rasismen har redan visat sitt fula tryne. https://www.bbc.com/news/world-africa-60555650