tisdag 5 januari 2021

Om moral och att vara gott föredöme

» Hur mycket kan man begära?

Kan man ställa större moraliska krav på politiker och andra makthavare än på oss vanligt fotfolk? Det känns lite konstigt att under rubriken Sven Tycker skriva att jag vet faktiskt inte riktigt vad jag ska tycka.

Jag gissar att de flesta av er förstår att jag tänker på ett antal avslöjanden av vad politiker och andra offentliga personer hittat på under Coronatider. Var går gränsen för vad vi kan acceptera att politiker och andra offentliga personer hittar på? Kan vi förvänta oss att dom ska vara bättre än oss andra? Eller får dom lov att vara precis som vi andra? Eller är det så att dom har rätt till genvägar eftersom dom är de dom är?

Är vi alla ett helgon
Vi har ju under det gångna året haft ett antal avslöjanden av att personer med Makt tyckt sig ha rättigheter som vi inte förväntade oss att dom skulle ta. Man har inte visat tillräcklig moral och föredöme helt enkelt.

Jag vill dock hävda att jag värderar snedsprången olika. Vi har ju haft politiker osv (t.ex. Stefan Löfven) som avslöjats med att vara ute och handla i affärer. Är detta något som ska ses som mycket upprörande? Vi kan snabbt notera att kritiken från andra etablerade politiker i stort sett har uteblivit. Med största sannolikhet för att dom också varit ute och handlat. Gynnat den lokala handeln som Ulf Kristersson sade att han gjort. De moraliskt indignerade kan hittas inom andra grupper. Att oppositionspolitiker hållit ganska tyst beror alltså på att även dom har varit ute och handlat. De som varit upprörda, kan dom lova att dom inte varit ute och handlat själva?

Med detta vill jag ha sagt att jag faktiskt inte känner någon större upprördhet över att Stefan Löfven köpt en reservdel till sin rakapparat och en julklapp till hustrun. Eller att någon annan minister varit ute och köpt julklappar. De flesta av oss har varit ute och handlat. Vi måste helt enkelt göra inköp. Det som framförts från ansvariga politiker och tjänstemän är att vi ska undvika om möjligt att ge oss ut och trängas i affärerna. Och detta har haft effekt. Försäljningen i affärerna har minskat rejält. Jag såg en artikel i dagens tidning som berättade att under Mellandagsrean låg försäljningen på Väla stormarknad utanför Helsingborg på under 50% av den vanliga. Vi har alltså lyssnat på råd och uppmaningar. Men vi har inte haft utegångsförbud! De flesta som varit ute och handlat har valt tider då det varit mindre folk. Vi har inte bara gått runt och fönstershoppat. Vi har istället ställt oss snällt i en kö med avstånd och handlat det vi skulle och sedan gett oss iväg igen.

Jag är alltså inte upprörd över Stefan Löfvens och andras inköp. De flesta har skött sig! Jag har själv under Coronaåret besökt shoppingcentret Väla. Trots mitt medlemskap i VVV (Våga Vägra Väla). Det är ett hemskt ställe! Jag får panik bara jag passerar förbi utanför. Jag begriper inte att folk kan åka dit som ett nöje. Men jag har varit tvingad att göra ärenden på Teliabutiken (Telia har lagt ner butiken i centrum och finns bara ute på Väla). Jag har varit på Clas Ohlson på Väla och handlat (samma här, dom har lagt ner butiken i Centrum). Snabbt gjort mina ärenden tidigt på morgonen så fort dom öppnat och sedan därifrån så snabbt som möjligt. Jag kan alltså inte kritisera politiker och andra som också gjort bedömningen att dom måste få vissa ärenden utförda. Samma bedömning som vi själva troligtvis har gjort.

Däremot har jag t.ex. ingen förståelse för personer som åker ut till Väla (och liknande ställen) för rent nöje. Gå runt och titta, käka något gott och sedan gå runt och fönstershoppa lite till. NI handlar ansvarslöst!

Samma är situationen med personer som deltagit i fester. Födelsedagsfester, partaj och liknande är inga nödvändiga aktiviteter. När Ebba Busch går på en blöt fest med sina kändisvänner i influencervärlden så har hon passerat gränsen. När Jimmie Åkesson går på födelsedagsparty och underhåller gästerna har han passerat gränsen. Vi träffar helt enkelt inte andra människor om det inte är nödvändigt. När kändisar har kändispartaj så har man passerat gränsen!

Samma sak gäller med resor. Vi åker inte utomlands på semester! Eller åker utomlands av andra skäl som inte är nödvändiga. När MSB:s GD Dan Eliasson åker till Spanien för att fira jul med familjen så passerar han gränsen på två sätt. Vi åker inte utomlands - punkt! Vi firar inte jul med andra än den närmaste familjen som vi bor ihop med - punkt! Att försöka bortförklara det hela med att det var en nödvändig resa är så patetiskt att det krävs en Dan Eliasson för detta. Sedan samme Dan Eliasson var GD för Försäkringskassan har mitt förtroende för den mannen legat under Nollpunkten. Den moderata riksdagsledamoten Hans Wallmark åkte också ner till Spanien för att fira julen med sin familj som befann sig där. Men han hade i varje fall vett att pudla när han kom hem och medge att han gjort en felaktig bedömning. I motsats till Dan Eliasson alltså. Jag tycker också att finansminister Magdalena Andersson kunde hållit sig hemma istället för att åka på skidsemester. Och att som SD:s Jimmie Åkesson åka till Turkiet för att dela ut flygblad tyder på sedvanligt dåligt omdöme från honom.

Dvs, jag tycker att politiker och andra makthavare har ett ansvar för att visa god moral och gott omdöme. Att vara en god förebild. Men vi kan inte heller ställa orimliga krav! Större krav än vad vi själva är villiga att uppfylla.

Att vara ett gott föredöme för andra gäller oss alla - alltid. Jag kan t.ex. bli rejält förbannad om jag står vid ett övergångsställe som visar rött tillsammans med föräldrar med barn och ser hur andra bara nonchalant går mot rött. Barn gör som vuxna gör, inte som vuxna säger att dom ska göra. Jag kan också gå mot röd gubbe om det inte är någon trafik. Men absolut inte om andra står och väntar. Och jag skulle inte kunna tänka mig att tillsammans med min autistiska son gå mot rött. Vi är ett föredöme. Alla! Alltid!

Läs:
Ledarna måste leva som de lär. - Aftonbladet

1 kommentar:

Sven Tycker sa...

Vi kan notera att i varje fall moderatledaren Ulf Kristersson tycker att Dan Eliasson ska avgå. Han ställer moraliska krav, det är uppenbart. Och jag har inget emot det kravet. Men jag har inte sett något om ifall han tagit ställning till Hans Wallmarks framtid. Denna moderata riksdagsledamot befann sig ju på ungefär samma plats, vid samma tidpunkt, av samma skäl! Dan Eliasson har gjort sitt, det hade han gjort för länge sedan. Men jag tycker inte att Ulf Kristersson med den historia av skandaler han har bakom sig ska ha synpunkter på andras moral.