torsdag 14 januari 2021

Ettrighetens mästarinna

» Ska inte kasta sten i glashus.

Ebba Busch måste vara den ettrigaste partiledaren vi har. Hon har jobbat sig upp till att bli den partiledare som är skickligast på att veta bäst (när hon har facit), lägga skulden på alla andra och rent allmänt inte ta något eget ansvar.

Nu senast gick hon till hård attack mot Regeringen för Coronahanteringen. När man nu har lite facit så är det ju lätt att glömma att man från börjar var helt eniga om att lita till människors eget ansvar. Alla beslut som fattats har naturligtvis inte varit de riktiga. Men det är väldigt lätt att säga detta i efterhand. Lite svårare är det med att komma med kraven INNAN man har facit.

Vad Ebba Busch glömmer (väljer att glömma...?) är att Sverige har väldigt lite av ministerstyre jämfört med många länder. Ministrar och andra politiker har inte rätt att fatta beslut om vilka inskränkningar som helst. I en demokrati krävs att beslut om inskränkningar i människors liv inte ska kunna fattas hur lätt som helst. När Riksdagen nu fattat beslut om en tillfällig pandemilag som ger större befogenheter var Ebba Buschs stora invändning att företag som drabbades i lagen inte garanterades ersättning för förluster. Det måste stå i lagen tyckte Ebba Busch, det räckte inte med att Regeringen lovade ersättning. Av någon underlig anledning krävde inte Ebba Busch att anställda som blev av med jobben skulle garanteras ersättning! När det gäller arbetslösa (och sjuka osv...) så klagas det bara på bidragssamhället och piskan plockas fram. Undrar vad det beror på? Är företagare viktigare än anställda? Ebba Busch är en hycklerska.

En annan sak Ebba Busch glömde (valde att glömma...?) är att det faktiskt är kommunerna som ansvarar för äldreomsorgen. Det är regionerna som ansvarar för sjukvården. I de flesta hårt drabbade kommuner och regioner är det Ebba Buschs partivänner inom Kristdemokraterna som är med och styr. Det är i många kommuner just en kristdemokrat som ansvarar för äldreomsorgen. Det är kristdemokrater och deras kollegor bland högerpartierna som privatiserat äldreomsorgen på löpande band. Äldreboenden har outsourcats till lägstbjudande vårdkoncern. Eller rent av sålts till vrakpriser. Glöm inte den kristdemokratiska nämndsordföranden i Huddinge som bestämde sig för att lägga ner hela den kommunala hemtjänsten - den lönade sig inte! Ebba Busch är en hycklerska.

Kan Ebbas hårda utspel i partiledardebatten i Riksdagen skyllas på de senaste siffrorna från Novus, som ju offentliggjordes bara några dagar innan. Stödet för Kristdemokraterna är det lägsta sedan 2018. Partiet är nu nere i 4,6% och närmar sig obevekligt 4%-spärren och risken för att helt enkelt åka ur Riksdagen vid valet 2022. Och lika så gott med det! Undersökningen (som görs av Novus för SVT:s räkning) har två vinnare (Socialdemokraterna och Sverigedumokraterna) och en förlorare (Kristdemokraterna). Bye bye Ebba! Så här såg det ut:

Ebba hycklar i predikstolen
Socialdemokraterna - 28,5% (+0,5)
Moderaterna - 21,8% (+0,1)
Sverigedumokraterna - 19,4% (+0,9)
Vänsterpartiet - 9,5% (-0,2)
Centerpartiet - 8,3% (+0,1)
Kristdemokraterna - 4,6% (-0,8)
Miljöpartiet - 4,0% (-0,1)
Liberalerna - 2,6% (-0,1)

Jag har lite tips till Ebba Busch på nya företeelser att vara upprörd över och ställa krav på. Låt oss börja med restaurangbranschens protester i dag mot ett förlängt alkoholstopp. Vi har kunnat läsa om upprörda protester i tidningarna och jag såg på TV hur dom mobiliserat med att banka på kastruller. Jag reagerade på att man inte höll några 2 meters avstånd under sina protester! Jag tycker att Ebba Busch, som ju kräver hårdare inskränkningar och tycker att regeringen ska avgå eftersom man inte infört detta, omedelbart ska gå ut i ett ilsket utspel mot krogbranschen och kräva att dom också tar sitt ansvar. Är det inte ett bra tips för ettriga Ebba?

Ett annat tips handlar om Avtalsrörelsen där ju Kommunal tecknat ett avtal för vården på offentliga sidan som ska ge förbättringar för personalen och i personalsituationen. Men arbetsgivarna på den privata sidan ville inte ge samma förmåner till sin personal. Skillnaden inom vård och äldreomsorg mellan offentlig verksamhet och privat verksamhet skulle alltså ytterligare försämras. Det är dags för Ebba Busch att ryta till ordentligt mot de privata arbetsgivarna inom vården. Kära Ebba, kräv av den privatiserade vården att dom tar sitt ansvar. NU! För övrigt ser jag att det kanske är lite sent för just denna avtalsrörelsen eftersom jag precis hörde att båda parter nu accepterat ett avtalsförslag som lagts fram av medlarna. Kommunals strejkhot hjälpte tydligen. Men Ebba, kräv av de privata arbetsgivarna att dom tar sitt ansvar i framtiden. Annars får dom avgå och lämna över till kommuner och regioner att sköta verksamheten.

Ännu ett annat område där Ebba Busch kunde engagera sig handlar om vaccinationen mot Corona. Ebba Busch gör ju stor sak av sitt engagemang för äldrevården. I de ursprungliga planerna var ju just äldre på boenden och med hemtjänst prioriterade allra först. En riktig bedömning tycker jag! Men då började andra protestera. Regionerna ville vaccinera personalen på akut och IVA först. Gamlingarna inom äldrevården och hemtjänsten får vänta. Sjuksköterskorna är viktigast. Man kan alltid diskutera vilka som är viktigast. Om städerskorna blir sjuka fungerar det inte. Om ambulansförarna blir sjuka fungerar det inte. Om snöröjningens personal blir sjuka fungerar det inte. Det är många grupper som är enormt viktiga för att det ska fungera. Jag har sett att vaccinationen av boende på äldreboendena här i min hemkommun Åstorp har fått skjutas fram till nästa vecka. Dom har inte fått några vaccin. Region Skåne behöll väl doserna till sin personal på sjukhusen? Det är dags för Ebba Busch att ryta till. Vill du verkligen värna just de äldre? Ryt till mot regionernas egoistiska krav på att deras personal ska gå före åldringarna. Fast det är klart, det är ju dina egna partikamrater som ligger bakom dom kraven. Så vi kan nog inte förvänta oss något ettrigt utbrott från Ebba Busch.

Ebba Buschs drömmar

Hennes ettrighet handlar om något annat. Att visa sig handlingskraftig och kräva Makt till sig själv!

Läs:
Ebba Busch till nytt ”med berått mod”-angrepp. - Aftonbladet
Ebba Busch hycklar om sitt pandemiansvar. - Jonna Sima i Aftonbladet
SVT/Novus: Sämsta siffran för KD sedan 2018. - SVT
Spritförbudet på krogen förlängs – och branschen rasar. - Aftonbladet
Kändiskrögare uppmanar branschen till protest. - Aftonbladet
Protester mot spritstoppet: ”Respektlöst mot de anställda i restaurangbranschen”. - Helsingborgs Dagblad (låst artikel)
Alla borde tacka Kommunal idag. - Ingvar Persson i Aftonbladet
Äldre stuvas undan när de unga ska vaccineras. - Britta Svensson i Aftonbladet

Inga kommentarer: