onsdag 6 januari 2021

Om att förstå sverigedumokrater

» Det är inte lätt

Ett av mina nyårslöften var att försöka sätta mig in i hur sverigedumokrater egentligen tänker. Och det är inte lätt att förstå kan jag berätta. Man kan visserligen lätt avfärda det med att dom i själva verket inte tänker alls utan bara instinktivt reagerar rent egoistiskt. Men det är att göra det lätt för sig.

Stoppa SD
Låt mig ta ett exempel. Jag har en gammal vän sedan ungdomsåren. Vi var medlemmar i SSU samtidigt. Vi möts lite då och då i affären och liknande och kan växla lite allmänna vänliga ord. Vi är också vänner på Facebook. Och det är här som problemet uppkommer. Han har hamnat i SD:s klor ordentligt. Hans Facebookflöde är fyllt av inlägg delade från diverse SD-sajter, SD-inspirerade sajter och sajter ännu längre ut till höger på skalan.

Det är flera sådana om dagen. Allt återspeglande det sedvanliga hatet mot allt som inte är SD eller SD-stödjande. Alla muslimer är kriminella terrorister. Alla invandrare är kriminella bidragsfuskare. Stefan Löfven och Socialdemokraterna är landsförrädare. Stefan Löfven i synnerhet är totalt inkompetent. Valet 2018 slutade i massivt valfusk, det var därför som SD inte vann. Vaccinationer är farliga. Invandringen håller på att helt förstöra den svenska rasen. Det är lögner, överdrifter, siffror som inte har med ämnet att göra, siffror plockade ur sitt sammanhang och allmänt hat mot allt och alla. Alla medier som hävdar något annat ljuger.

Det hat som sprids mot Stefan Löfven i dom här kretsarna påminner starkt om det hat som spreds mot Olof Palme från den dåvarande högern. Även om naturligtvis tillgången till sociala medier (som Facebook...) förändrat en del. Hatet mot Olof Palme slutade i ett mord. Jag förstår om Stefan Löfven inte går och handlar julklappar utan två livvakter. Det finns tillräckligt många galningar.

Oftast slänger jag bara hans delningar. Någon gång då och då går jag in med en kommentar eller rättelse. Han reagerar inte själv, men ibland dyker det upp kommentarer från några av hans SD-vänner. Som naturligtvis avfärdar mina kommentarer totalt eftersom jag ju är någon hemsk vänstermarxistisk sosseälskare eller liknande. Ibland kan det bli en liten diskussion, men vi vet alla att den typen av debatt inte leder till något. Det bara fortsätter och fortsätter med de ena vansinniga argumenten efter det andra. Jag fortsätter aldrig mer än till max två inlägg. Sedan struntar jag i dom.

Älska din nästa
Men hur gör man? Ska man fortsätta att få några timmar nästan dagligen förstörda av att fundera över det tragiska i hur en annars intelligent person har köpt allt detta absurda hat? Ska man helt enkelt bara slänga skiten och strunta i det? Ska man avbocka honom som vän? Om man gör detta, ska man berätta för honom varför?

Hur gör man för att försöka förstå hur han (och andra) egentligen tänker? Jag förstår att har man börjat att läsa och tro på allt detta hat och alla dessa konspirationsteorier så tror man till sist att allt är sant. Upprepar man en lögn tillräckligt ofta så blir det till slut en sanning i många människors hjärnor. Och i så fall så ljuger ju all annan media som berättar en annan sanning.

Vi kan dra paralleller till USA. Där ju miljoner och åter miljoner amerikaner faktiskt tror på Donald Trumps absurda världsuppfattning. Det kvittar hur mycket vanlig media, experter, kunniga, inblandade osv berättar att det har inte förekommit något fusk. Säger Donald Trump att han egentligen vann valet men bestals på segern genom fusk så är det detta som är sanningen. Alla andra ljuger. Det finns mycket starka paralleller mellan Donald Trump och Sverigedumokraterna.

Men vad gör jag?

Inga kommentarer: