torsdag 7 januari 2021

Misslyckat kuppförsök

» Dags att spärra in Donald Trump

Gårdagskvällens fruktansvärda scener från USA och Washington DC när Donald Trumps högerextrema beväpnade supportrar angrep kongressbyggnaden med syfte att stoppa ett formellt beslut om att utse valvinnaren Joe Biden till president har skrämt upp och upprört en hel värld.

Ett USA på dekis
Kunde verkligen något sådant hända i det som kallas världens största demokrati? Var det verkligen möjligt att förloraren i ett demokratiskt val skulle mobilisera och hetsa sina supportrar till att försöka stoppa eller hindra den demokratiska processen? Hade någon kunna förutse att något sådant skulle hända? I USA!

Det står nu klart att man på sociala medier inom dessa högerextrema kretsar hetsat om att göra revolution och inbördeskrig. Och när sedan Donald Trump i direkt tal till sina supportrar uppmanar dessa att gå mot Kapitolium med motiveringen att han i själva verket vunnit en jordskredsseger men bestulits på denna genom massivt valfusk så var katastrofen ett faktum.

Det är en skam för USA! En skam som det kommer att ta lång tid för världen att glömma. Dessutom är jag tyvärr rädd för att vi kommer att se mer av liknande upplopp och attacker.

Jag tror att det sista stödet för Donald Trump bland vettiga människor nu är utraderat. I USA, i Sverige och i världen. I Moskva och Beijing sitter man och gnuggar händerna medan konkurrenten om toppositionen i världen gör bort sig totalt.

Staty of Liberty skäms
Men det finns de som har svårt för att dra bort sitt stöd. Det är bara några månader sedan som Sverigedumokraterna tillsammans med ett antal andra likasinnade högerextremister i Europa nominerade Donald Trump till Nobels fredspris. Uppriktigt sagt så tror jag att inte ens Jimmie Åkesson idag känner stolthet över detta. Annars kan vi notera att det är just i dessa kretsar kring Sverigedumokraterna och den sverigedumokratiska svansen som vi kan se försvar och förståelse för skandalscenerna från Washington DC. Jag såg att Runar Söögard twittrat om att det var väl inte så farligt det som hände. Han återfinns ju i de här kretsarna numera. Jag var inne och läste på några av de SD-anknutna svenska pestspridarsajterna och på flera av dessa är Donald Trump fortfarande världshjälten. Och om man läser kommentarerna från hans svenska supportrar så blir man direkt mörkrädd.

Det är dags att faktiskt spärra in Donald Trump! Han är farlig för världssäkerheten. Det är den här mannen som sitter med den stora knappen framför sig på skrivbordet. Man kan få ett nervöst sammanbrott av mindre. Bland det positiva är att allt fler republikaner tar sin hand ifrån Donald Trump. Dom inser att det Republikanska partiet är dödsdömt om man inte tar avstånd från Donald Trump. Jag ser att man till och med spekulerar i om vicepresident Mike Pence och en majoritet av ministrarna i regeringen kan besluta att avsätta Donald Trump i förtid.

Här är ett litet urval av artiklar från olika håll:

Läs:
Fyra döda när hundratals anföll kongressen. - Helsingborgs Dagblad
USA-experten: Trump uppviglade till en ”mjuk statskupp”. - Helsingborgs Dagblad
Så organiserades stormningen på sociala medier. - SVT
Trump kan avsättas av Pence och ministrar. - Svenska Dagbladet
Trumps närmaste överger honom nu. - Expressen
Sörenstam får medalj av Trump dagen efter kaoset. - Expressen

Inga kommentarer: