torsdag 28 januari 2021

Våldshotet från den bruna högern

» Så har det hänt igen.

Hörde ni om knivattacken på Peder Skrivares skola i Varberg nyligen där en 17-årig elev blev knivskadad i vad som verkade vara en helt oprovocerad attack. Nu börjar det stå klart vad det handlade om. Och det var inte någon uppgörelse elever emellan om nu någon trodde detta.

Den skyldige är en i dag 25-årig man som tidigare varit elev på skolan. Han gjorde uppenbarligen attacken inspirerad av högerextremisten Anton Lundin Pettersson som ju 2015 attackerade både elever och personal på en skola i Trollhättan. En uppenbart rasistiskt inspirerad attack och han mördade två personer på skolan.

Älska istället för att hata
Innan han greps lade den nu misstänkte mannen ut texten: - "Våga vara stolt svensk och det är fan inget att skämmas över." Han lade också ut klipp från där Nordiska motståndsrörelsen och högerextrema Alternativ för Sverige diskuterade under Almedagsveckan för några år sedan. Han har även spritt texter som "White lives matters" och andra högerextrema klipp.

Det är uppenbart att attacken var ännu ett exempel på hur sinnesförvirrade män ute på den högerextrema flanken inspireras till att begå terrorbrott av den medvetna främlingsfientlighet, högerpropaganda och allmänt hat som sprids från mer etablerade grupper ute på högerflanken på sociala medier. Exempelvis från SD och den sverigedumokratiska svansen!

Dom inspireras av varandra och får sitt hat underblåst av allt det hat som sprids på sociala medier. De som sprider hatet har ett ansvar för när personer inspireras till dåd av vad som skrivs.

Läs lite mer:
Yxmannen i Varberg delade klipp om skolmördare. - Expo
Yxmannen i Varberg på sociala medier: ”Våga vara svensk”. - Aftonbladet
Yxmannen delade om skolmördaren. - Expressen

Inga kommentarer: