söndag 31 januari 2021

En Boris med bekymmer

» Enade vi stå - söndrade vi falla.

Boris Johnson tillhörde de aktiva Brexitörerna. Han tyckte illa om den Europeiska Unionen och tyckte Storbritannien klarade sig bättre utan det samarbetet. Jag lägger mig dock inte i den brittiska brexitdiskussionen.

Jag tillhör inte EU-entusiasterna. Jag röstade Nej till anslutning. Uppriktigt sagt så hade jag förespråkat att EEC-länderna hade anslutit sig till EFTA och inte tvärtom. Dagens EU lägger sig i för mycket och utvecklar en alldeles för självväxande byråkrati. EU är helt enkelt för mycket EU. Sedan har jag konstaterat att har man en gång gått med så blir det mycket svårare att lämna. En gång medlem och det blir mycket svårt att gå ur. Så låt oss för guds skull hålla oss borta från Euron. Låt oss behålla den friheten! Tvinga oss inte till att föra en valutapolitik som passar Centraleuropa men kanske är helt fel för just oss.

United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
Men, det var Boris problem jag tänkte fundera lite över. Brexit har nämligen skapat stora sprickor i United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland. I folkomröstningen röstade en klar majoritet i både Skottland och i Nordirland Nej till Brexit. Skottarna ville stanna i EU och så ville även Nordirland. För befolkningen i Nordirland skapar Brexit plötsligt stora gränsproblem vid gränsen till Irland.

Skottarna vill ha en ny folkomröstning om ifall Skottland ska lämna the United Kingdom. Förespråkarna räknar med att Brexit har skapat en majoritet för ett självständigt Skottland. Boris Johnson tycker inte att skottarna ska ha rätt att folkomrösta igen. Men han har ju lite svårt med argumentet att det fungerar bättre om man samarbetar.

Samtidigt finns det också starka krafter på Nordirland om en folkomröstning om att ansluta till Irland istället. Det blodiga kriget mellan protestanter och katoliker kvar i minnet. Men kanske vill man hellre ha gränsen öppen mot Irland än öppen mot the United Kingdom? Boris Johnson har samma problem med att argumentera för att det är bättre att samarbeta.

Kanske är det så att United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland snart kanske bara är en union mellan England och Wales? Vill walesarna lämna då också? Hur som helst lägger jag mig inte i vilket jag tycker är rätt. Men låt mig säga så att jag tycker att de Nordiska länderna skulle utöka vårt samarbete, gärna på bekostnad av EU...

Läs och lyssna:
Storbritanniens gemensamma framtid allt mer omdiskuterad. - Sveriges Radio
Storbritannien kan vara på väg mot sönderfall. - Helsingborgs Dagblad
Gordon Brown varnar för brittiskt sönderfall. - Helsingborgs Dagblad
Johnson: Sluta tjata om skotsk omröstning. - Helsingborgs Dagblad

Inga kommentarer: