söndag 24 januari 2021

Dagens Uffe-citat

» Vi tolkar det positivt.

- "Det är ovärdigt att antyda att man inte litar på svenska partiers demokratiska ryggrad."

Så här sade Ulf Kristersson för bara några dagar sedan. Som vänsterpartist känns det skönt att veta att Ulf Kristersson och Moderaterna nu äntligen ska behandla Vänsterpartiet som vilket demokratiskt parti som helst i Riksdagen. Det är slut med påminnelser om Vänsterpartiets kommunistiska förflutna. Slut på antydningar om odemokratiska rötter. Tack Ulf Kristersson för dom orden! Det känns skönt inför det fortsatta politiska arbetet.

För det var väl inte BARA Sverigedumokraterna du menade?

Jag läste en intressant artikel i Svenska Dagbladet om polariseringen i den svenska politiken. Där redovisade man en undersökning där de olika partiernas supportrar fått svara på följande fråga: - "I vilken utsträckning anser du att anhängare av följande partier är ärliga/intelligenta/fördomsfulla?" Och det är spännande staplar.

Jag undrar
Bland Vänsterpartiets anhängare ligger naturligtvis SD sämst till. Faktiskt den sämsta siffran i hela undersökningen. Moderater och kristdemokrater ligger naturligtvis inte heller så bra till medan socialdemokrater och miljöpartister ligger bäst till. Alltså inga sensationer.

Bland Miljöpartiets anhängare ser det ut ungefär på samma sätt. Sverigedumokrater ligger sämst till medan anhängare till Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Centerpartiet ligger bäst till.

Bland Socialdemokraternas anhängare är det också sverigedumokrater som ligger sämst till medan vänsterpartister, miljöpartister, centerpartister och liberaler ligger hyfsat till. Noterbart är att SD-sympatisörer ligger klart bättre till hos S än vad dom gör hos V, Mp och även C och L faktiskt.

Bland Centerpartiets anhängare kan vi notera att sverigedumokrater naturligtvis ligger sämst till. Bäst till ligger liberaler. Intressant är att kristdemokratiska sympatisörer ligger sämre till än vänsteranhängare.

Bland Liberalernas anhängare är det också sverigedumokrater som ligger överlägset sämst till. Långt därefter följer vänsterpartister och kristdemokrater medan naturligtvis centerpartister ligger bäst till.

Bland Kristdemokraternas anhängare ligger vänsterpartister sämst till, följt av miljöpartister, socialdemokrater, centerpartister, sverigedumokrater medan liberaler och moderater ligger bra till.

Bland Moderaternas anhängare kan vi notera att det är vänsterpartister som ligger sämst till. Men inte alls långt efter ligger sverigedumokrater och miljöpartister. Bäst till ligger faktiskt liberaler följt av kristdemokrater och centerpartister. Moderater tycker sämre om sverigedumokrater än vad kristdemokrater gör.

Slutligen då Sverigedemokraternas anhängare. Som tycker bäst om kristdemokrater följt av moderater. Sämre till ligger liberaler, följt av centerpartister, socialdemokrater, vänsterpartister och sämst miljöpartister.

Dvs egentligen inte så mycket sensationellt. SD ligger mycket dåligt till hos alla partier från V, Mp, S, C till L. Och dom ligger faktiskt sämre till hos Kd:s och M:s sympatisörer än vad dom verkar göra hos partiledarna Ulf Kristersson och Ebba Busch. Dom har inte riktigt sina anhängare med sig i gullandet med Sverigedumokraterna! Intressant är också det dåliga förtroendet för kristdemokrater hos centerpartister och liberaler. Är det Ebba Buschs ständiga attacker mot C och L som spökar?

Läs:
Sedan när är antisemitism konstruktivt? - Andreas Gustavsson, ledare Dagens ETC
Vänsterpartiets och SD:s anhängare mest polariserade. - Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: