lördag 2 januari 2021

Upphandlingsvansinnet

» Strejk på gång

Jag har tyckt till om det upphandlingsraseri som vi lider av i vårt land flera gånger tidigare. Staten, Regioner, Kommuner, Myndigheter osv ska inte utföra sina uppdrag själva utan detta ska upphandlas från företag som ska lämna in anbud. Sedan väljer man ut det billigaste. Då tror man att man har sparat pengar! Problemen är bland annat att upphandlingarna ska genomföras. Ofta överklagas dessa så att det drar ut på tiden och kostar ytterligare pengar. Ofta försvinner vinsten i omkostnader. Det kostar att administrera upphandlingar. Till detta kan vi lägga att man förlorar kontrollen. Den vinst som "Det offentliga" hoppas på försvinner i omkostnader och i vinsten och aktieutdelningen till den som vann upphandlingen.

Ett Öresundståg X31
Sedan uppkommer det lite andra problem också till det. Låt mig ta ett regionalt exempel. Den regionala tågtrafiken i Skåne består dels av Pågatågen som bara kör i Skåne. Dels av Øresundstågen som trafikerar hela Sydsverige med Småland, Blekinge, upp till Göteborg och i Danmark. Den senaste upphandlingen av Øresundstågen vanns av SJ som nu tagit över den trafiken på uppdrag av de regionala Länstrafikbolagen i Sydsverige. Tills för några veckor sedan var det Transdev som körde tågen på den svenska sidan. Øresundstågen kör ju även över till Danmark. En upphandling som man nog inte varit helt nöjda med på Skånetrafiken. Transdev är ett franskt företag.

Pågatågen, som är den lokala och regionala tågtrafiken i Skåne, körs på uppdrag av Skånetrafiken av Arriva. Arriva är ett brittiskt företag. Men egentligen är det tyskt, för Arriva ägs av DB, Deutsche Bahn. Dvs det tyska statliga järnvägsbolaget. Ungefär som svenska SJ. Denna trafiken har präglats av konflikter med personalen på senare tid. Just nu finns det hot om vild strejk på måndag!

Det har nämligen varit en lång rad av konflikter mellan Arriva och personalen. Det lokala kollektivavtalet sades upp. SEKO lyckades till slut förhandla fram ett centralt kollektivavtal med arbetsgivarorganisationen Almega. Något som tydligen Arriva inte alls uppskattade. Det har varit konflikter där Arriva velat hyvla arbetstiden för personalen. Corona har ju inneburit färre resande och sedan har Skånetrafiken dragit in en hel del tåg. Vinsten försvinner för Arriva att dela ut till aktieägarna så då får man hyvla av personal. Man har bytt namn på personalen ombord på tågen som bland annat kontrollerar biljetterna. Ett nytt namn som innebar lägre lön! Det har varit konflikter om rätten till pauser, om skyddsutrustning osv. I förra veckan kallade ledningen för Arriva in Huvudskyddsombudet Ola Brunnström och erbjöd honom två årslöner för att han skulle sluta sin anställning.

Pågatåg X61 - som kör
Nu ska det bli ett nytt möte på måndag. Och personalen har hotat med vild strejk om Arriva envisas med att försöka göra sig av med huvudskyddsombudet. Något som ju är särdeles uppseendeväckande. Ett företag som utför uppdrag för en svensk region bedriver alltså antifacklig verksamhet! Facket SEKO stödjer ju naturligtvis inte en vild strejk. Men man har nog en viss förståelse...

Personligen undrar jag om strejkandet börjat redan i dag. När jag nu på eftermiddagen skulle ta Pågatåget hem från Helsingborg visade det sig att tåget med uppenbarligen ganska kort varsel var inställt. Det var ersatt av en ersättningsbuss. Vars chaufför inte visste något, han hade bara blivit tillfrågad om han kunde köra. Någon information på Skånetrafikens hemsida fanns inte när vi åkte. Men nu när vi kommit hem kan jag se att man hävdar "Personalbrist". Vissa tåg går på kvällen och andra gör det inte!

Antifacklig verksamhet är inget ovanligt. Allra helst bland utländska företag. I Svenska Dagbladet läser jag idag en lång artikel om det ungerska lågprisflygbolaget Wizz Air som gjort sig kända för just antifacklig verksamhet. Försök inte organisera personalen fackligt! Du riskerar förlora jobbet! Wizz Air håller på att etablera sig i bland annat Sverige genom att vinna upphandlingar (hrm!!!) av regional flygtrafik.

Och vi ska inte tala om Amazon som ju håller på att etablera sig i Sverige. Man är väl inte direkt kända världen över för goda relationer med fackliga organisationer. Tvärtom! Jag handlar inte från Amazon!

Sätt stopp för upphandlingsraseriet!

Läs:
Tågpersonal hotar med vild strejk på pågatågen. - Helsingborgs Dagblad (låst artikel)
Bråken om Pågatågen rullar vidare. - Helsingborgs Dagblad

Inga kommentarer: