torsdag 21 januari 2021

Den nya Brunblå sörjan

» Ulf, Jimmie, Ebba ... och Nyamko?.

- "Mina värderingar är inte SD:s. Jag kommer inte samarbeta, samtala, samverka, samregera med SD."

Den Brunblå sörjan
Sagt av Moderaternas partiledare Ulf Kristersson för drygt 3 år sedan, den 8 januari 2018. Något som upprepats som ett löfte till förintelseöverlevaren Hédi Fried. Men sedan har ju allt eftersom tiden gått annat blivit viktigare för Ulf Kristersson. MAKT! Ulf Kristersson har insett att om han ska komma åt Maktens grytor så måste han vara villig att kompromissa med principerna och gulla med Jimmie.

Det moderata närmandet till Sverigedumokraterna har allt eftersom tiden går blivit allt mer uppenbart. Moderaterna har i allt större utsträckning köpt Sverigedumokraternas främlingsfientlighet samtidigt som Sverigedumokraterna i de flesta andra frågor köpt Moderaternas syn på andra politiska frågor. En ny Högerallians har i allt större utsträckning utkristalliserat sig bestående av Moderaterna, Sverigedumokraterna och Kristdemokraterna.

Denna Brunblå sörja kommer allt mer att bli ett tydligt regeringsalternativ till nästa val. I dag ser sig Ulf Kristersson som statsministerkandidaten i det blocket. Hur han ska försvara den positionen om SD blir största parti i den Brunblå sörjan återstår att se.

- "Som moderater och förkämpar för individuell frihet och marknadsekonomi har vi ett uppdrag att bekämpa och avveckla välfärdsstaten."

Så sade Ulf Kristersson 1990 när han var nyvald riksdagsledamot och skulle som entusiastisk MUF-spoling förklara för Riksdagen vad som var hans mål med sitt politiska arbete. Det här ett löfte som Ulf Kristersson däremot, i motsats till det första citatet, har hållit under hela sin politiska karriär. Att avveckla välfärdsstaten! Nu hoppas han att han ska få hjälp från Sverigedumokraterna och Kristdemokraterna för att fullfölja sitt löfte. Något som inte lär vara några problem för SD och KD att villigt ställa upp på.

Det ska bli intressant att följa om även Liberalerna under Nyamko Sabuni ska ansluta sig till denna Brunblå sörja. Mycket tyder på att Nyamko Sabuni har bestämt sig för att enda sättet att rädda Liberalerna är att bryta avtalet i Januariöverenskommelsen och istället bli ett fjärde ben i den Nya Högeralliansen. Om det blir så ska det bli intressant att se hur den socialliberala falangen inom Liberalerna agerar. Bjuder dom motstånd? Ger dom upp? Lämnar dom partiet? Vart går dom då? Överlever Liberalerna en sådan kovändning?

För övrigt ska det bli spännande att se om media plockar fram Ulf Kristerssons alla gamla skandaler om han börjar upplevas som en seriös statsministerkandidat vid nästa val. Här ett urval:

Läs
Ulf Kristerssons skandaler – svart städhjälp, lägenheter, Kinaresorna. - Aftonbladet
Kristersson anklagad för att ha roffat till sig lägenhetskontrakt. - Expressen
Ulf Kristerssons värsta korruptions-skandaler. - Aktuellt Fokus

Inga kommentarer: