fredag 8 januari 2021

Olika Måttstock

» Det händer att man funderar.

Så tvingades han till slut avgå. Dan Eliasson insåg (tvingades inse...) att det var ett klavertramp för mycket. Att tro att det var en nödvändig resa att åka till Spanien för att få fira julen med familjen var nog lite för magstarkt för en generaldirektör på MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap). Att han inte insåg det omedelbart är förunderligt. Att han inte insåg det redan innan han bestämde sig för att resa är makalöst. Jag har aldrig haft förtroende för Dan Eliasson (jag har jobbat ca 30 år på Försäkringskassan...) och hoppas att han inte får något nytt prestigeuppdrag som plåster på såren.

Att han placeras på elefantkyrkogården och tilldelas arbetsuppgifter där är helt i sin ordning. Vi har fortfarande en viss anställningstrygghet (även om borgarna och SD gör vad dom kan för att försämra den). Arbetsgivaren kan inte sparka personal hur som helst. Det Dan Eliasson gjort är inget lagbrott eller liknande. Han har "bara" helt enkelt inte visat det omdöme som man kan kräva av en generaldirektör.

Så kommer vi då in på ämnet i rubriken. Har vi olika måttstock? När Dan Eliasson var i Spanien för att hälsa på dotter och hustru för att få fira jul med dessa så var han inte ensam där. På ungefär samma plats, under samma tid och med samma motivering så var den moderata riksdagsledamoten Hans Wallmark från Ängelholm också där. Ulf Kristersson krävde att Dan Eliasson skulle avgå, men jag har faktiskt inte sett några sådana krav från moderatledaren när det gäller Hans Wallmark. Kan det vara så att man håller den diskussionen internt? Hans Wallmark är inte vem som helst utan han är moderaternas utrikespolitiska talesperson.

De nya moderaterna
Bland annat Stefan Löfven har ju fått hård kritik för att han under julhandeln bland annat var ute och hämtade ut en reservdel till sin rakapparat och köpte julklapp till sin hustru. Dvs vad ungefär hälften av svenska folket trots allt har gjort. Jag har ju redan gjort klart att jag inte deltar i jakten på Stefan Löfven. Jag har själv varit ute i affärer. Även om jag varit mer restriktiv och mer försiktig än normalt. Valt lämplig tidpunkt, och helt enkelt varit försiktig med avstånd, trängsel osv. Jag utgår ifrån att även Stefan Löfven m.fl. varit detta.

Övriga partiledare eller ledande oppositionspolitiker har varit försiktiga med sin kritik. Med största sannolikhet eftersom även dessa har varit ute och shoppat. Många har nog, som Ulf Kristersson uttryckte det, varit ute och stöttat den lokala handeln. Men jag läste om en moderat riksdagsledamot som i en radiointervju kraftigt kritiserat Stefan Löfvens omdöme. Moderaten Cecilie Tenfjord Toftby var inte nådig i sin kritik i en intervju den 30 dec med P4 Radio Sjuhärad. Naturligtvis är det en moderat politikers plikt att kritisera en socialdemokratisk statsminister. Fast det ska ju medges att kritiken blev ganska ihålig när det framkom att Cecilie Tenfjord Toftby när hon lät sig telefonintervjuas befann sig på semester i Spanien! Jag tycker faktiskt att Cecilie Tenfjord Toftby skulle hållit käften!

Det är sådana här händelser som gör att jag undrar om vi har olika måttstock för olika personer. En del får löpa gatlopp medan andra kommer lindrigt undan mediedrevet. Låt mig ta ett helt annat exempel. Har ni hört talas om det moderata regionrådet Dan Sylvebo i Jönköping? Nä, kan tro det - om ni nu inte är från Jönköping. I tidningen Dagens Samhälle (som är en veckotidning som vänder sig till främst politiker i kommuner och regioner) läser jag att han hotas av uteslutning ur Moderaterna. Han har nämligen spritt nakenbilder på sig och f.d. sambos till andra personer och skickat s.k. dick pics till kvinnor. Det har tydligen blivit lite för bra för partiet i Jönköping. Han hotas av uteslutning. Dan Sylvebo har deklarerat att han då fortsätter som politisk vilde. Men något mediedrev har han inte utsatts för.

Jag tänker inte räkna upp alla Ulf Kristerssons skandaler under åren. Den listan är lång, och hade han varit socialdemokratisk politiker hade karriären varit över.

Slutsatsen är att politiker är människor. Med människors fel och brister. Vi ska ställa stora krav på politiker, det är ett förtroendeuppdrag dom har. Kan vi ställa större krav på dom än vad vi ställer på andra människor? Kanske! Men kan vi ställa större krav på politiker än vad vi ställer på oss själva? Mycket tveksamt!

Läs:
Hans Wallmark reste till Las Palmas – ber om ursäkt på Facebook. - Helsingborgs Dagblad
Moderat riksdagsledamot kritiserade Löfven – under Spanienresa. - Dagens Nyheter
Regionråd skickade nakenbilder – kan bli politisk vilde. - Dagens Samhälle
Ska Löfven och Johansson bli lika tysta som Ebba Busch? - Helsingborgs Dagblad

Inga kommentarer: