söndag 17 januari 2021

Alla är lika mycket värda

» Men vissa är ändå värda mer.

Vaccinationerna mot Coronaviruset har kommit igång på allvar. Och därmed också dragkampen om vem som ska få bli vaccinerad först. Enligt Sveriges hälso- och sjukvårdslag finns tre huvudprinciper som ska styra hur olika prioriteringar ska göras: Människovärdesprincipen, Solidaritetsprincipen och Kostnadseffektivitetsprincipen.

Det innebär att först och främst ska de som är värst drabbade av viruset också få vaccinationen först. Det vill säga allra först ska de som är boende på äldreboenden få sin vaccination. Det är dom som är hårdast drabbade, och då ska dom ha först för att inte drabbas. Prioriterade är också t.ex. de med Hemtjänst, och sedan andra äldre med bakomliggande sjukdomar.

Vi väljer alltså i Sverige INTE prioriteringsordning efter hur viktiga vi är för samhället, utan efter hur stor risk för svåra sjukdomar olika grupper löper om dom smittas. Detta är en mycket rimlig prioriteringsordning. Vi vaccinerar inte människor efter hur viktiga dom anses vara utan efter hur stora risker dom löper om dom blir sjuka.

Men så kommer då verkligheten och tränger sig på. Först ut var personalen på akutmottagningar och IVA osv som arbetar med Covid-19 patienter som tyckte att dom var extra utsatta och skulle ha vaccination allra först. Och här hakade regionerna på direkt och ställde upp på de kraven. Senare har andra fackliga organisationer som LO och Lärarförbundet t.ex. gått ut och krävt att deras medlemmar som jobbar direkt mot andra människor och inte kan jobba hemma ska prioriteras. Dock först sedan prioriterade grupper som inom äldrevård, hemtjänst, LSS osv har vaccinerats. Dom vill alltså inte komma före de som är extra utsatta för sjukdomen. Men komma före när sedan alla vi andra ska vaccineras.

Det är många grupper som är vitala för att samhälle osv ska fungera. Allt ifrån städerskorna på sjukhuset, taxichaufförer, busschaufförer, ambulansförare, barnomsorgspersonal, personal i handeln, poliser, militärer osv. Listan kan göras lång. Vi kan väl snarast konstatera att ingen är viktigare än någon annan. Vi är alla viktiga kuggar på olika sätt för att samhället ska fungera.

Ett annat problem som det flaggats för handlar om att de vaccin vi har nu kräver kraftig nedkylning vid transporter. Det innebär stora logistiska problem. Hur ska man kunna vaccinera människor i hemmen med hemtjänst t.ex. Går det att lösa logistiskt? Kanske får dom vänta tills andra vaccin är tillgängliga som inte kräver den formen av förvaring?

Men så kom den verkliga egoistiska verkligheten. Kungafamiljens livmedikus kom fram till att Knugen och Silvia hade stora behov och behövde förtur. DOM är ju exceptionellt viktiga. Och några logistiska problem med kylförvaring fanns det tydligen inte heller. Alltså åkte personal ut till Stenhammar slott och vaccinerade vår kung och drottning. Dom behövde inte invänta sin plats i prioriteringsordningen. För varje person eller grupp som prioriteras upp pga sin betydelse så är det andra av de från början prioriterade som får vänta.

Inför en riktig demokrati - avskaffa monarkins svanserier

I min hemkommun Åstorp skulle de boende på äldreboendena ha fått sin vaccinationsspruta under den gångna veckan. Det blev det inget av eftersom vårdcentralen inte fick tillgång till något vaccin i veckan. Kan vi gissa att det var det vaccinet som gick till att vaccinera personal på sjukhusen? För än så länge har man fått ut de leveranser man varit utlovade. Hur många på något äldreboende hade den personal som åkte ut till Stenhammar slott för att vaccinera två personer som bedömdes vara mer värda kunna hunnit med istället?

För övrigt har vaccinationen utvecklats till Nordiska Mästerskapen och Världsmästerskapen. I Norden leder visst Danmark före Sverige. I Sverige har några regioner (högerstyrda...) sparat på vaccin och vägrat använda en sort. I världen leder Israel tydligen som satsat extra pengar på att köpa upp vaccin innan någon annan hade chansen. Sedan har man bara vaccinerat judar medan palestinier får vänta.

Jag tycker vi bestämmer oss för att ALLA är lika mycket värda. Att vi koncentrerar oss på att vaccinera de som verkligen behöver vaccinet först.

För övrigt tycker jag vi inför riktig demokrati och avskaffar det rojalistiska svanseriet.

Läs:
Kungens läkare: Vaccinationen var lämplig. - Dagens Nyheter
Kungen har vaccinerats mot covid-19. - Aftonbladet
Efter kungens vaccination – detta gäller för platsen i kön. - Dagens Industri

Inga kommentarer: