måndag 11 januari 2021

Upp till kamp

» Visa solidaritet!

Svenska fackliga organisationer och svenska jobbare är mycket ansvarsfulla. Ibland nästan för ansvarsfulla? Jag såg att förra året hade vi i princip inte en enda strejk. Svenska fackliga organisationer visar ett stort ansvar. Jämfört med våra nordiska grannar har vi mycket få konflikter. Under de senaste 10-15 åren har Sverige blivit allt fredligare jämfört med våra nordiska grannar. Under perioden 2007-2018 förlorades det i snitt 17.671 arbetsdagar per år pga strejk. I Finland låg siffran på 90.177 och i Danmark 253.300. Är då detta bra och tyder på fackliga organisationer som kan få igenom sina krav på andra sätt? Eller tyder det på mesiga fackliga organisationer?

Men, ibland så agerar arbetsgivaren på ett sätt som gör att hot om strejk i stort sett är enda utvägen. Vi hade ju nyligen ett sådant fall här i Skåne där företaget Arriva, som efter upphandling kör de skånska Pågatågen på uppdrag av Skånes Länstrafik, försökte bli av med personalens huvudskyddsombud. Som man tydligen tyckte blev för jobbig för arbetsgivaren. Han tillvaratog ju sina arbetskamraters intressen! Att ett företag som utför arbete på uppdrag av skattebetalarna inte begriper sig på hur det ska fungera på arbetsmarknaden är direkt skandalöst. Det har varit en lång tid av konflikter mellan fack och personal på ena sidan och arbetsgivaren Arriva på den andra sidan. Arriva vägrade skriva på ett lokalt kollektivavtal med facken. När arbetsgivarorganisationen Almega Tågföretagen istället skrev ett centralt avtal med facken blev man på Arriva arga - på sin egen arbetsgivarorganisation. Och när man ville köpa ut huvudskyddsombudet hotade personalen med vild strejk. Observera att man inte kunde peka på några felaktigheter i Ola Brunnströms sätt att sköta sitt arbete och uppdrag utan man tyckte bara att han var för jobbig så man ville köpa ut honom. Man erbjöd honom några årslöner för att han skulle säga upp sig själv. Han vägrade och arbetskamraterna hotade med vild strejk om arbetsgivaren inte drog tillbaka sitt krav. Det hela slutade med seger för personalen. Ola Brunnström är kvar och kör Pågatåg och Arriva fick böja sig.

Sjuksyrra på språng
Nu hotar Kommunal med strejk för sina 55.000 medlemmar inom vård och omsorg på den privata sidan. Arbetsgivarsidan, Almega Vårdföretagarna, vägrar att skriva på ett avtal som ger samma förbättringar som Kommunal redan skrivit avtal om på den Kommunala sidan. Redan i dag är arbetsvillkoren och lönerna på den privata sidan sämre än på den offentliga sidan. Nu vill alltså Almega ytterligare öka den skillnaden. Vad gör man inte för att trygga profiten och utdelningen till ägarna? Den besparing som kommunerna eventuellt gör på att låta ett privat företag driva ett äldreboende betalas av personalen med lägre löner och sämre arbetsvillkor. Denna skillnad vill alltså de privata arbetsgivarna ytterligare öka!

Coronapandemin har bland annat visat att arbetsvillkoren inom äldreomsorgen måste förbättras. Låga löner, bristande utbildning, otillräckligt med personal och alldeles för få fast anställda och för många timanställda ligger bakom att alldeles för många äldre drabbats av Covid-19. Detta MÅSTE vi göra något åt. Och då MÅSTE vi acceptera att detta får kosta pengar.

Det är en direkt skandal att de privata vårdföretagen och deras organisation Almega Vårdföretagarna sätter den egna profiten framför sin personal och sina vårdtagare!

Det pekar också ännu en gång på konsekvenserna av det upphandlingsraseri som svensk offentlig verksamhet lider av.

Läs:
Strejkdagarna "i princip noll" 2020. - Aftonbladet
Pågatågen kör som vanligt – hotet om vild strejk avblåst. - Kvällsposten/Expressen
Hotar med storstrejk på äldreboenden. - Aftonbladet
Strejk hotar privata äldreboenden. - Aftonbladet
Almega struntar i välfärdsarbetarna. - Lena Stenberg Aftonbladet ledare
55 000 berörs när Kommunal flaggar för strejk. - Dagens ETC
Kommunal varslar om strejk för privatanställda välfärdsarbetare. - Kommunal

Inga kommentarer: