fredag 15 januari 2021

Det brinner under fötterna

» Jimmie oroas.

När nu tumskruvarna börjar dras åt ordentligt kring Donald Trump så oroas hans supportrar inom tokhögern runt om i världen, t.ex. i Sverige. Jimmie Åkesson och Sverigedumokraterna går till storms mot det mesta av kritiken och åtgärderna.

Kritiken mot att Twitter, Facebook osv har "censurerat" Donald Trump och stoppat honom är utbredd inom SD och SD-svansen. Man hänvisar till yttrandefriheten. Vad man glömmer är att detta är privata företag som har satt upp regler för vem som får använda deras produkt och vilka regler som gäller. Det är företaget som bestämmer om dom ska hjälpa till att sprida något eller inte. Ungefär precis samma sak som en tidning själv bestämmer vilka nyheter dom ska sprida. Jag tvivlar på att SD:s Samhällsnytt skulle ställa upp om jag krävde att få publicera vad jag vill hos dom? Samhällsnytt är en Sverigedumokratisk megafon, så är det bara. Jag accepterar detta utan att gnälla. Jag förväntar mig inte något annat. Jag vill inte på något sätt censurera dom. Jag vet att om jag är nyfiken på en brottslings ursprung så kan jag gå till Samhällsnytt. Skriver dom om det så är det en icke-svensk. Skriver man inte så är det en helyllesvensk. Så är det bara. För övrigt har jag inte sett några krav från SD-svansen eller det officiella SD som kräver att även IS, al-Qaida och lite andra terrorgrupper ska ges fria tyglar på Twitter och Facebook. Ni vet det där med yttrandefrihet och censur? Att t.ex. Facebook har regler för att stoppa uppmaningar till våld, fritt spridande av lögner osv är fullt OK tycker jag.

Den sanna sverigedumokraten
Ett annat område där uppenbarligen Jimmie Åkesson börjar bli orolig är debatten om polariseringen. Den riskerar ju att drabba Sverigedumokraterna. Vi kunde därför läsa ett riktigt komiskt debattinlägg från Jimmie Åkesson på Aftonbladet Debatt. Jimmie känner sig nog lite purken över att Stefan Löfven kritiserat Sverigedumokraterna och Jimmie Åkesson för partiets politik och retorik. I sin debattartikel tar Jimmie Åkesson upp som avskräckande exempel att man inom socialdemokratin på t.ex. 1 Maj sjunger Internationalen. En sång som skrevs 1871.

Upp, trälar uti alla stater,
som hungern bojor lagt uppå.
Det dånar uti rättens krater,
snart skall utbrottets timma slå.
Störtas skall det gamla snart i gruset.
Slav, stig upp för att slå dig fri!
Från mörkret stiga vi mot ljuset,
från intet allt vi vilja bli!

En text som alltså skrevs för 150 år sedan. Som skrevs när samhället såg annorlunda ut. Men som i mycket trots det äger sin aktualitet. Även om ordvalet kanske hade låtit annorlunda om den skrevs i dag.

Precis som man inte kan läsa Bibeln (eller Koranen) bokstavligt eftersom det är mycket gamla (ännu mycket äldre) texter som också skrevs i en helt annan värld. Skulle man t.ex. läsa Bibeln bokstavligt så blir man i många stycken mörkrädd. Kära Jimmie Åkesson man får inte läsa gamla texter och ord bokstavligt. Det gäller varken Bibeln, Koranen, Internationalen eller vad man nu kan komma på. Men, man kan inte heller förbjuda att texterna finns. Internationalen har varit förbjuden i många länder under långa perioder, på tal om censur. Jag hoppas att du kan se det om du försöker tänka lite längre än din näsa räcker.

Det här sägs alltså av den politiker som en gång för ett antal år sedan satt på en Finlandsfärja och sjöng:

En tjusig äktsvensk Jimmie
Lisbeth såg pistolen blänka,
strax därefter blev hon änka.
Olof Palme gick på bio,
han kom ut strax efter tio.
Skottet brann, blodet rann,
Olof Palme – han försvann

Och sjungandet skedde just på Jimmie Åkessons initiativ. Han kunde texten utantill så det var uppenbarligen inte första gången. Kanske vill Jimmie Åkesson att YouTube censurerar filmen och plockar bort den...? För jag förstår att du inte är stolt över att det blev offentligt.

Jag tycker att Jimmie Åkesson ska dra något gammalt täcke över sig och dra dit pepparn växer.

Läs:
Förmår du se din roll i polariseringen, Löfven? - Jimmie Åkesson på Aftonbladet debatt
Jimmie Åkesson ledsen för att sossar sjunger Internationalen: “Uppviglande”. - Aktuellt Fokus
Internationalen (sång). - Wikipedia
Internationalen. - Wikisource
Jimmie Åkesson sjunger hatlåt om Olof Palme. - Jimmie sjunger på YouTube

Inga kommentarer: