tisdag 26 januari 2021

Coronastrategier

» Här och där.

Coronapandemin släpper lös många krafter som vi gärna hade sluppit. I flera länder har det genomförts våldsamma demonstrationer mot nedstängningar. Senast i Nederländerna där mer än 200 personer har gripits efter upplopp. Affärer har vandaliserats, ett laboratorium för tester har bränts ner. Och så vidare.

I Danmark har en docka föreställande statsminister Mette Frederiksen bränts i protest mot inskränkningar i Danmark. - "Hon bör och ska avlivas" stod det på ett plakat. I många länder har hot framförts mot politiker för genomförda restriktioner. Här i Sverige har vi hot för uteblivna restriktioner. Och protester mot de restriktioner som genomförts.

Det är uppenbart att åtgärder och uteblivna åtgärder väcker upprördhet. Olika länder har drabbats olika. Olika regioner inom länder har drabbats olika. Något klart samband med hur kraftiga restriktioner som införts finns det inte.

Ett vackert Coronavirus
Därmed inte sagt att Sverige gjort rätt. Jag tycker vi skulle satt stopp för utlandsresor och andra onödiga resor. På den punkten har vi litat på människors omdöme - tyvärr. Att se människor skryta på Facebook med sina resor till Medelhavet beror ju inte på något annat än dåligt omdöme. Jag råkade se att under en vecka nu i januari hade två svenskar förolyckats i de schweiziska alperna i skidolyckor. Jag tycker det tyder på total brist på omdöme. Dan Eliasson hängdes ut för sin resa till Kanarieöarna. Men han var inte ensam där.

Jag läste i bladet att Leif GW Persson var missnöjd med den svenska vaccinationsstrategin. Han verkade gå i tron att Sverige var sämst i världen och att t.ex. Danmark hunnit vaccinera 10 gånger så många som Sverige. Jag har alltid tyckte att Leif GW är lite väl konkret, men jag har trots allt litat på hans omdöme. Men det har uppenbarligen gått helt förlorat.

Här i Sverige har nu i princip alla boende på äldreboende fått sin första spruta. Min snart 100-åriga mamma fick sin första i veckan. Men kampen är hård om vilka som ska prioriteras. Många grupper tycker att just dom är extra viktiga och ska få sina sprutor först. Egoismen härjar rejält. Båda här hos oss och på andra håll i världen. Det gjordes ju utryckning till Knugen och Silvia för att dom skulle få sin spruta i förtid. Det var tur att Stefan Löfven inte fått förtur, då hade han garanterat hängts. I Leif GW:s drömland Israel har man vaccinerat de boende i Israel och bosättare på ockuperad mark. Men alla de dryga 4 miljoner palestinier som bor på av Israel ockuperad mark har inte fått någon vaccination. Något som är ett brott mot Genevekonventionen som säger att ockupationmakten ha ett ansvar för de som bor på ockuperad mark.

Ibland kan man till och med få ett gott skratt. Under den första vågen klarade sig Skåne mycket bra. Skåne klarade sig ju till och med bättre än København och Sjælland i Danmark. Trots hårdare restriktioner i Danmark. Region Skånes regionråd, moderaten Carl Johan Sonesson tog åt sig äran för detta. Han menade att Skåne klarat sig så bra tack vara de åtgärder som vidtagits i Region Skåne. I den andra vågen som nu drabbat Sverige tillhör Skåne de regioner som drabbats allra värst. Detta beror dock inte på regionala politikers beslut nu. Utan när nu Skåne drabbats extra hårt så beror det på regeringen och statliga myndigheter! Visst är det spännande?

Själv tror jag att det beror på en ofantlig mängd faktorer varför vissa länder och regioner drabbats värre än andra. Alla de faktorerna har inte kunnat påverkas av våra politiker och myndigheter. Men, som sagt. Det finns en del vi kunnat göra annorlunda.

Lästips:
Sonessons kullerbytta. Lyckad strategi inget misslyckande. - Ola Tedin i Helsingborgs Dagblad
Åtgärder mot corona måste hålla också på längre sikt. - Ledare Helsingborgs Dagblad
GW:s vaccinraseri: ”Funderar på att flytta till Israel”. - Aftonbladet
Docka av statsminister brändes – två anhållna. - Aftonbladet
Våldsamma upplopp efter utegångsförbud i Nederländerna. - Aftonbladet
Kan vi lita på coronastatistiken? - Börje R P Carlsson i Magasin Para§raf
Det är inte strategin som förklarar svenska dödstalen. - Anders Björkman, debattartikel Dagens Nyheter
Stå fast vid att äldre ska vaccineras först. - Pensionärsorganisationer, debattartikel Aftonbladet
Riskera inte att Sverige blir utan el – vaccinera personalen. - Energiföretagen, debattartikel Dagens Samhälle

Inga kommentarer: