måndag 25 januari 2021

Om världens växande klyftor

» Helt utan moral.

Coronapandemin har gjort det uppenbart hur klyftorna i världen växer. Medan vi rika länder i världen konkurrerar om vem som först har hunnit vaccinera en majoritet av vår befolkning blir det i princip inga vaccindoser kvar till fattigare länder. I striden om doserna går de först till de som kan betala bra för dom.

Israel tas som föredöme för att ha hunnit vaccinera en större andel av befolkningen än andra länder. Detta har man uppnått genom att betala extra för vaccindoserna och köpa upp dessa innan t.ex. EU:s godkännande av vaccinen blivit klart. I dag har man kommit långt med vaccination av befolkningen. Däremot har det inte kommit några doser till den palestinska befolkningen på ockuperad mark. Däremot vaccineras de judiska bosättare som bor i bosättningar på ockuperad mark!

Det finns pengar
Jag läser att organisationen Oxfam har räknat ut att de inkomster som världens 10 rikaste män har haft under Coronapandemin hade räckt till att köpa vaccindoser till hela världens befolkning. Tänk på det en gång till. 10 personers inkomster under ett år skulle räckt till vaccindoser till alla världens innevånare! Dom hade inte ens behövt nagga på sin förmögenhet, det räckte med att använda den ökade förmögenheten.

Oxfam har också räknat fram att den inkomst som Amazons ägare Jeff Bezos tjänat ihop under 2020 fram till september skulle räckt till att betala alla Amazons 876.000 anställda en lönebonus på 105.000 dollar. Och han skulle fortfarande vara lika förmögen som han var innan Coronapandemin drabbade oss och tog sitt grepp om världen.

Det finns vissa grupper som faktiskt skulle ha råd att betala lite mer i skatt. Dom skulle inte märka någon skillnad, men världen skulle märka en skillnad. Det här är människor som rör sig med så mycket pengar som för oss andra är helt ofattbara. Det går inte ens att föreställa sig hur mycket pengar som trillar in.

Läs:
Earnings of wealthiest 10 men during pandemic 'could buy vaccines for all'. - BBC

Inga kommentarer: