måndag 18 januari 2021

Det unika Sverige

» Stackars Sverige.

Det har börjat brinna under fötterna på det svenska marknadsexperimentet med kommersiella skattefinansierade friskolor. Allt fler inser att när marknaden och riskkapitalister tar över så går utvecklingen åt rakt fel håll.

I en debattartikel förklarar ordföranden för Friskolornas Riksförbund, den gamla folkpa... f'låt liberala utbildningsministern Lars Leijonborg att: "Friskolorna är öppna för förändringar". Fast det är ju mest rappakalja förstås.

I Helsingborgs Dagblad läser jag en artikel där man försöker få grepp om vem som egentligen äger Internationella Engelska Skolan. Sveriges största kommersiella skolkoncern. Något som verkligen inte var lätt. Men så här långt har man kommit:

Göm pengarna
Internationella Engelska skolan i Sverige AB ägs av Internationella Engelska Skolan i Sverige Holdings II AB.
Internationella Engelska Skolan i Sverige Holdings II AB ägs i sin tur av Peutinger AB.
Peutinger AB i sin tur ägs av Ramatuelle Holdings II AB.
Ramatuelle Holdings II AB ägs i sin tur av Ramatuelle Holdings AB.
Så här långt är det inte så svårt att följa ägandet. Det är 100% ägande, bolagen är registrerade i Sverige och det är ungefär samma personer som ligger bakom. Varför denna långa kedja av ägande kan nog bara dom och deras ekonomiska jurister förklara.
Ramatuelle Holdings AB har tre olika ägare i tre olika länder. Dessa tre är Stiftelsen The Hans and Barbara Bergstrom Foundation i Florida USA, Stiftelsen Paradigm Capital Value Fund SICAV i Luxemburg och Paradigm Capital Value LP i USA.
Paradigm Capital Value LP ägs i sin tur av Fox Family Investment Holdings LLC i USA.
Fox Family Investment Holdings LLC i USA ägs sedan av Stiftelsen Fox Family 2009 Irrevocable Trust.

Hänger ni med i ägarkarusellen? Det är inte lätt och man har inte lyckats spåra allt. Det finns säkert en anledning till denna kedja av ägande fram och tillbaka. Men, det syftet är i varje fall inte att bedriva en så bra skola som möjligt. Det är andra mål som lockar med denna kedja av ägande.

Sverige är alltså det enda landet i världen där kommersiella företag kan driva skolor finansierade med skattepengar och som sedan fritt kan dela ut vinsten till ägarna. Om dom nu går att hitta...

Läs:
Friskolorna är öppna för förändringar. - Lars Leijonborg på DN Debatt
Ny lag inget stopp för utländska och kortsiktiga ägare i skolan. - Helsingborgs Dagblad

Inga kommentarer: