lördag 23 januari 2021

Visa lite kurage

» Vi är inte en USA-vasall.

I går den 22 januari 2021 trädde FN:s förbud mot kärnvapen ikraft. The UN Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons har nu ratificerats av 51 FN-stater. Ytterligare 35 länder har signerat förbudet. Alla andra massförstörelsevapen är förbjudna, men det är svårt att få vissa stater att acceptera ett förbud mot kärnvapen. Kan någon begripa varför?

När FN-konventionen om kärnvapenförbud arbetades fram 2017 var Sverige en av de 122 stater som arbetade fram avtalet. Då gjorde den svenska socialdemokratiska regeringen följande uttalande:

- "Vi välkomnar med glädje det faktum att vi till sist har fått ett avtal som förbjuder kärnvapen, det enda massförstörelsevapen som hittills inte har förbjudits."

Men, det är historia i dag. Den svenska socialdemokratin har nämligen lämnat kuraget på återvinning genom att dumpa det på en soptipp. Istället vill man helst låta de svenska generalerna leka med de stora grabbarna med sina fina maffiga vapen. Att leka pang-pang med de stora grabbarna är viktigare än ett kärnvapenförbud. Tyvärr är det där som det socialdemokratiska partiet hamnat. Trots ett kongressbeslut om annat!

Varför vi hamnat där? Jo, USA har hotat med att det får "konsekvenser" om Sverige ratificerar avtalet. När Pentagon ryter så lyder Rosenbad. Den omedelbara effekten för Sveriges del om vi skulle ratificera avtalet om kärnvapenförbud är att Sverige skulle förbjuda kärnvapen på svensk mark. Något vi egentligen formellt redan gör! Sverige har för många årtionden sedan beslutat oss för att vi inte ska skaffa kärnvapen. Och vi förutsätter att ingen annan stat för in kärnvapen på svenskt territorium. Problemet är att medan vi förutsätter att USA inte har kärnvapen med sig in på svenskt territorium så vägrar USA alltid att svara på om man har kärnvapen med sig eller inte.

Om Sverige skrev under avtalet skulle vi kräva av USA att dom lovar att inte föra in kärnvapen. Men det vägrar USA att lova. Så om vi skrev under skulle "konsekvenserna" för Sveriges del vara att allt militärt utbyte skulle upphöra. Och troligtvis skulle även försvarstekniskt industrisamarbete drabbas av amerikansk "hämnd".

Alltså vågar den svenska regeringen inte visa kurage utan böjer sig för amerikanska hot.

Boom, och så är det slut

Skäms!

Inga kommentarer: