lördag 30 januari 2021

Senaste nytt

» Inget har hänt.

Hur gör man om man älskar väljarundersökningar och njuter av att tycka till om sådana (under förutsättning att dom inte är allt för mycket "fel"), men om det egentligen inte har hänt något nytt i opinionen? Jo, man får skapa nyheter ur siffrorna i den senaste väljarundersökningen.

Ekoredaktionen på Sveriges Radio låter Kantar Sifo göra en sammanvägning av ett antal månatliga undersökningar. På så sätt jämnar man ut de flesta små felkällor som olika undersökningar har. Man får helt enkelt en ganska tillförlitlig undersökning.

Det tråkiga med undersökningen är att den största förändringen i undersökningen är 0,4 procentenheter. Dvs inom felmarginalen. Men vi får titta på trenderna, och då blir det lite intressantare.

Den nya Brunblå sörjan
Undersökningens "stora" vinnare är Moderaterna som får 22,3% (+0,4). Det är uppenbart att Ulf Kristersson och Moderaterna har en svagt uppåtgående trend sedan ungefär ett år tillbaka. Nu innebär det ju inte att ledaren för den nya Brunblå sörjan kommer närmare till att få en majoritet. För samtidigt har partnerna i den Brunblå sörjan båda en nedåtgående trend. SD kommer allt längre från drömmen om att bli Sveriges största parti. Även drömmen om att vara näst störst blir allt mer avlägsen. I dagens undersökning får SD 18,7% (-0,3) vilket befäster en nedåtgående trend i mer än ett år. I dec 2019 hade man en topp på 24,2%. Men sedan dess har det i stort sett bara gått utför. Den andra partnern inom den Brunblå sörjan har en ännu längre pågående nedåtgående trend. I dagens undersökning är Kristdemokraterna undersökningens största förlorare och får 4,9% (-0,4). Ebba Busch hade en makalös topp i april 2019 med 11,6%. Men sedan dess har det bara gått utför. Drar vi ut den fallande kurvan fram till valet så kan Ebba Busch hälsa hem. Hon blir inte kvar i Riksdagen utan får väl hoppas att hon till slut kunnat lura av gamlingen hans fastighet i varje fall. Trots Moderaternas uppåtgående trend kommer inte Ulf Kristersson närmare sitt mål, Makten! Dom som ska ge honom Makten förlorar mer än han själv vinner.

Största förändringen inom Januaripartierna är Centerns (+0,3), dom får 8,1%. Centern har inte vunnit på JÖK:en, men ligger sedan länge ganska stilla. Liberalerna ligger stadigt förankrade långt under spärren kring 3%. I dagens undersökning blir det 3,1% (+0,2). Miljöpartiet i sin tur ligger stadigt kring 4% och balanserar på spärren. I dagens undersökning trillar man under och får 3,8% (-0,2).

Socialdemokraterna ligger också stilla, 27,6% (-0,1) den här gången. S har sedan 2015 ungefär legat kring och under 30%. Man är uppe och nosar på 30-strecket och så går det ner och så går det upp och så går det ner. Stefan Löfven borde fundera på om det är en bra långsiktig strategi att glömma av att man faktiskt är ett vänsterparti? Vänsterpartiet ligger helt stilla på 10,0%. Och där omkring har Vänsterpartiet legat sedan innan valet 2018. Inte ens partiledarbytet till Nooshi Dadgostar har inneburit några egentliga förändringar.

- - - - - - - - - - - - - -

Jag vill härmed också deklarera att jag från och med nu kommer att sluta använda uttrycket "Sverigedumokraterna". Det har kommit till min kännedom att medlemmar i och sympatisörer till SD blir lissna i ögat av att få höra att dom är "sverigedumokrater". Dom känner sig nedvärderade och diskriminerade när man använder ett negativt uttryck om dom. Dom blir helt enkelt ledsna när någon använder ett sådant negativt ord om dom som grupp. Dom vill påpeka att dom är lika mycket värda som andra och förtjänar inte att bli tilldelade ett sådant negativt epitet.

Och jag vill naturligtvis inte att någon ska börja gråta och känna att man är mindre värd än andra. Vi är ju alla lika mycket värda. Så jag lovar att jag från och med nu inte ska använda epitetet "sverigedumokrater" om medlemmar och sympatisörer till Jimmie Åkessons parti. Jag vill samtidigt deklarera att jag har svårt för att använda begreppet "Sverigedemokraterna" också. Jag anser inte att det här partiet har något med svensk demokrati att göra. Så det kommer främst att bli SD kort och gott. Jag kan ibland komma att använda begreppet "sverigedumokratiska svansen" om de hattroll som ofta är aktiva på olika sociala medier till stöd för rasism och allmänt gnäll och som sprider ett hat mot SD:s motståndare som innebär användande av ord som är mycket värre än "sverigedumokrat".

Läs:
Grafik: Svensk väljaropinion januari 2021. - Sveriges Radio

Inga kommentarer: