lördag 5 januari 2019

Årets första lördag

» Anpassning högerut pågår

Det är märkbart hur retoriken från Moderat- och Kristdemokratiskt håll allt mer har börjat anpassa sig till den Sverigedumokratiska retoriken. Det pågår en mycket märkbar anpassning från Högerkonservativt håll till den Sverigedumokratiska världen. Så låt oss ta några exempel på detta.

Här nere i Skåne har ju Moderaterna och i viss mån Kristdemokraterna på många håll valt att vända sig till Sverigedumokraterna för samarbete, hellre än att vända sig till de borgerliga Högerallianskollegorna eller "ännu värre" mot Socialdemokraterna. Det är också här nere från Skåne som de starkaste kraven har förts fram inom Moderaterna om att det nu är dags att plocka in Sverigedumokraterna i värmen och välja samarbete i den riktningen.

Den nya Extremhögern i badtunnan

Moderata husorganet Svenska Dagbladets ledarsida har allt mer börjat anamma den Sverigedumokratiska argumentationen samtidigt som ledarskribenterna gör sitt bästa för att argumentera för att Socialdemokraterna är ett mycket värre alternativ än Sverigedumokraterna. Nu fick jag ingen tidning i morse, någonstans har distributionen krånglat. Om problemet ligger hos tryckeriet eller tidningsutdelaren eller däremellan har jag ingen aning om. Men jag har blivit hänvisad till att läsa nätupplagan, och det är inte samma sak som att bläddra i en papperstidning. Papperstidningen vinner med hästlängder. Hur som helst så kunde jag läsa dagens huvudledare, skriven av Per Gudmundson, med rubriken Tror du på helvetet? Bra för dig! Huvudtemat är hur hemsk islam är och därmed den muslimska tron. Som är allt från odemokratisk till okapitalistisk (jag vet inte vilket som var värst?) för Per. Det hela slutar i den fruktansvärda slutsatsen att om dagens utveckling fortsätter så kommer 20% av svenskarna år 2050 att vara muslimer. Hela "mästerverket" börjar med hur underbart det var förr i tiden i Sverige. Bara på Gotland fanns det 90 medeltida kyrkor på Gotland. Sedan dess har det bara gått utför!

Säg Nej till Högersvängen
Under rubriken Svenskarna är inte (heller) som andra lyckas Tove Lifvendahl att få det till något negativt att vi svenskar litar på andra, kommer i tid, är ärliga och har hög moral. - "Svenskens höga tillit är starkt knuten till förväntningarna på välfärdsstaten, vars grundtanke blivit korrumperad under decennier." Jag börjar ännu mer förstå att partiledaren Ulf Kristersson en gång lovade: - "Som moderater och förkämpar för individuell frihet och marknadsekonomi har vi ett uppdrag att bekämpa och avveckla välfärdsstaten." En annan dag är det Maria Ludvigsson som argumenterar för Höger om. Eller så är det den utsända praktikanten från Timbro, Lydia Wålsten, eller den f.d. moderata riksdagspolitikern Karl Sigfrid som får breda ut sig. Men, det är alltså Höger om som gäller.

Samtidigt har Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor allt mer börjat låta som en Sverigedumokratisk politiker när hon argumenterar för våra svenska traditioner. Hennes argumentation och hennes problemställningar har gjort en helomvändning sedan Alf Svenssons dagar. Det märks allt mer att hennes rötter i den svenska kristna sekten Livets Ord har präglat henne. I dag arbetar hon hårt för att närma sig Sverigedumokraterna. Det är tragiskt för den svenska demokratin.

Egentligen borde det inte vara svårt för den liberala mitten bestående av Centern och Liberalerna att välja sida. Men Annie Lööf verkar vilja bita över ett allt för stort stycke.

1 kommentar:

Sven Tycker sa...

Jag är inte ensam om åsikten. Läs vad Aftonbladet kommenterat i dag, dagen efter. https://www.aftonbladet.se/ledare/a/A2a3M3/busch-thor-tar-ledartrojan-for-trump-hogern. Man har så rätt, så rätt.