tisdag 15 januari 2019

Dag femton

» Ett par mindre kloka tankar

I går plockade jag ju ett par kloka tankar från gårdagens tidningar. I dag tänkte jag välja ut ett par mindre kloka tankar. Tankar där jag undrar om man verkligen tänkt efter eller om det helt enkelt handlar om att man verkligen är så korkad och omdömeslös. Låt oss börja med en representant för det svenska näringslivet och hennes syn på den politiska röran:

- "Jag begriper inte beröringsskräcken när det gäller Sverigedemokraterna."

Detta är sagt av "entreprenören, filantropen och företagsledaren" Gunilla von Platen. När hon som 5-åring kom till Sverige som flykting från Turkiet hette hon Günel Anip. I Sverige togs hennes familj emot som flyktingar av det svenska samhället. I dag förstår hon inte varför de flesta politiska partierna i Sverige inte vill ha med ett flyktingfientligt, populistiskt och rasistiskt parti med rötterna i nazismen att göra!

Jag själv kan förstå att man kan ha olika sätt att förhålla sig till Sverigedumokraterna. I den meningen att man diskuterar vilken strategi som är bäst för att bekämpa partiets människofientliga ideologi. SD och demokratiska partier i Sverige har olika syn på människovärdet. Men, som sagt, jag kan acceptera att vi har olika syn på vilket som är bästa sättet att bemöta partiets idéer. Ska vi helt ta avstånd och undvika "beröring" eller ska vi tvinga dom att ta ansvar med den tron att det kommer att visa att deras idéer helt enkelt inte går ihop? Men, om man "inte begriper beröringsskräcken" då begriper man ingenting. Absolut ingenting! Vi får hoppas att kompetensen är högre när det gäller att driva företag.

Sedan kan vi väl inte annat än fundera lite över hur framstående politiker egentligen kan räkna. Jag tänker närmast på turerna i regeringsbildningen där fyra partier kommit överens om att dom ska bestämma och förutsätter att ett femte parti ska acceptera detta, men samtidigt sätter på pränt:

- "Vänsterpartiet ska utestängas från allt politiskt inflytande."

Men vi förutsätter att ni röstar fram oss, trots det, tänker man. Hur tänker Annie Lööf när hon kommenterar det hela med:

- "Förvånad över att klausulen ses som en provokation av Vänsterpartiet."

Är hon dum eller? Hur som helst vet jag inte om missen beror på att våra partiledare inte kan räkna eller om dom bara glömde bort att Vänsterpartiets passiva stöd också behövdes. På vilket sätt klausulen överhuvudtaget skulle ha någon funktion vet jag inte. Gissningsvis var det hela ett krav från Annie Lööf och Jan Björklund för att dom med någorlunda anständighet ska kunna vända sig tillbaka till Ulf Kristersson en annan dag.

Hur det nu går vet vi inte. Jag tycker personligen fortfarande att Vänsterpartiet ska lägga ner sina röster med ett mycket tydligt klargörande av vad dom tycker om överenskommelsen. Alternativet Ulf Kristersson är trots allt ännu sämre. Om det nu har någon chans. Taxi-Uffe har väl lovat något liknande för att stänga ute Sverigedumokraterna och då lär dom inte acceptera Uffe. Alltså blir det i så fall Extraval, och det löser troligtvis inte upp knutarna utan vi återvänder till en liknande situation. Alltså tycker jag att Vänsterpartiet ska rösta gult och sedan se fram emot ett kraftigt ökat stöd från besvikna sossar!

Om nu Stefan, Annie, Jan och dom andra inte kan räkna, så finns det faktiskt dom som är ännu sämre på att räkna. I en debattartikel går SD i Täby till storms emot Täbys framtidsplaner. - "Täbys framtid tycks ha lagts i händerna på en grupp av externa och verklighetsfrånvända miljöaktivister" konstaterar man. Sedan börjar Sverigedumokraterna att räkna på befolkningsutvecklingen. På 30 år ska tydligen befolkningen i Täby fördubblas. Och då har Sd räknat fram att befolkningen om 1000 år, år 3020, har "fördubblats 33 gånger"! Detta innebär att det år 3020 kommer att bo 600.000 miljarder människor i Täby! Jo, man skriver det 600.000.000.000.000 människor. I dag bor det 72.000 innevånare i Täby. Mitt tips till SD i Täby är att köpa in en räknedosa. Fast det är klart, en normal räknedosa kan inte klara av så stora siffror som 600.000 miljarder. Det bor i dag ca 8 miljarder människor på jorden. SD räknar alltså med att befolkningen ska bli 75.000 så många - och alla bor i Täby. Mattelektion rekommenderas!

Men livet är inte bara elände. Vi måste pigga upp oss med glada nyheter också. Jag ser att arbetslösheten fortsätter att sjunka. Siffrorna för december 2018 är dom lägsta sedan 2008 (dvs sedan Högeralliansen under Fredrik Reinfeldt precis hade fått makten och kunde börja sabba siffrorna under två mandatperioder). 344.000 är inskrivna hos Arbetsförmedlingen, dvs 7% vilket är en minskning med 0,5 procentenheter sedan året innan. Sysselsättningen i Sverige är samtidigt högst inom OECD. Det finns positiv information att lämna också!

Inga kommentarer: