tisdag 8 januari 2019

En liten reflektion

» Polis Polis

När jag var ute på förmiddagen och gick en runda med min mamma i rullstolen så började jag fundera lite när vi gick förbi Gamla Torg här i Åstorp. Här ställer Polisen en gång i veckan upp en av sina Husbilar och "visar upp sig" för oss Åstorpsbor. Gamla Torg är det nyare torget i Åstorps Centrum. Det finns också något som heter Nya Torg, vilket är det gamla torget som i stort sett inte är något annat än en parkeringsplats. Hur som helst så kommer alltså den vänliga och serviceintresserade polisen en gång i veckan och ställer upp sin husbil och hälsar oss Åstorpsbor välkomna. Och det är ju snällt! Mitt emot torget i korsningen Storgatan-Torggatan ligger Åstorps polisstation. Den är stängd för allmänheten tills vidare! Sedan man flyttade in i dessa relativt nya lokaler har polisstationen hållits stängd tills vidare.

Polis
Jag tillåter mig att fundera över om det inte hade varit billigare att en gång i veckan hålla polisstationen öppen än att ha den stängd och så köra ut med en husbil och ställa upp den 50 meter bort för att visa upp sig? Men, det finns säkert någon praktiskt förklaring till det hela. Som att det är olika avdelningar inom Polisen så det går inte att lösa på annat sätt. Överhuvudtaget vet jag faktiskt inte vad Polisstationen används till. Jag ser ingen aktivitet där överhuvudtaget. Jag har i modern tid inte sett en polis som förflyttat sig gående i kommunen. Det finns alltså inga patrullerande poliser som kan tänkas ha polisstationen som utgångsläge. Min gissning är att lokalerna främst används om en polis i närheten på uppdrag i sin polisbil behöver kissa?

Sedan kanske det står i några direktiv eller i något "Medborgarlöfte" att det ska finnas en polisstation i varje kommun. Här i Åstorp är i varje fall Polisstationen inget annat än en skylt där det står att polisstationen håller stängt tills vidare. Jag var i "grannkommunen" Örkelljunga en dag i somras för en fototävling och blev så förundrad när jag såg två fotpatrullerande poliser att jag nästan blev mållös. Jag fick till och med fotografera paret för fototävlingen. Men som sagt, här i Åstorp har jag inte sett en fotpatrullerande polis på jag vet inte hur många årtionden. Men, det händer alltså att jag ser polisbilar passera. Både i sakta mak och i lite högre utryckningshastighet. Och som sagt en gång i veckan en Husbil på Gamla Torg.

Polisbil
Sedan träffade jag som sagt poliser nästan dagligen när jag jobbade på Migrationsverkets Förvar här i Åstorp. Det var allt från att dom kom med nya boenden, eller att dom kom för att hämta boenden. Eller så kanske dom bara kom för att prata lite med någon boende. Eller så kom dom bara för att lämna över lite papper och handlingar.

Fast jag ser att Polisen har svårt för att uppfylla sina Medborgarlöften. Men dom gör nog så gott det går med den organisation och de resurser dom har. Fast uppfylla sina Medborgarlöften, det gör man inte. Vad dom där Medborgarlöftena innehåller har jag ingen aning om.

Ifall polisens problem beror på en dålig organisation eller otillräckliga resurser, det har jag naturligtvis inget klart svar på. Hur som helst så bjuder de politiska partierna över varandra i att utlova "fler poliser". Men, om organisationen är fel så löser det ju inga problem. Den polisorganisation som gäller drevs igenom av Reinfeldt-regeringen strax innan man förlorade valet 2014. Den har fått en hel del kritik. Alldeles för många chefer. Alldeles för många pappersbärare. Alldeles för många kommunikatörer. Ett exempel jag läste om handlade om upphandlingen av service av polisbilarna. Den har blivit så centraliserad att numera är ett stort antal poliser varje dag upptagna bara med att köra polisbilar till service i andra änden av landet istället för att service kunde ske lokalt.

Jag skulle tro att det bästa polisen kan göra är en mer decentraliserad organisation, och att det faktiskt finns poliser runt om i landet. Inte bara på Polishuset i storstäderna eller i utryckningsfordon!

Inga kommentarer: