måndag 21 januari 2019

Om gårdagen

» Lösenordsbytardagen

I går så var det Lösenordsbytardagen. Jag förutsätter att ni alla numera följer de råd som ges när det gäller alla lösenord på nätet som man ska hålla reda på.

1. Använd komplicerade lösenord på minst 8 tecken, helst fler.

2. Använd inte samma lösenord på flera ställen.

3. Byt lösenordet regelbundet.

Lösenord
Har jag rätt när jag förmodar att ni INTE följer dessa råd till punkt och pricka? Helst ska du dessutom inte skriva ner dom heller. Är det möjligt att följa dessa råd? Min "lista" på lösenord omfattar väl omkring 300 olika sådana. Om någon tror att jag använder "komplicerade" varianter på minst 8 tecken som jag dessutom byter regelbundet och inte återanvänder på flera ställen så är ni onödigt naiva. Det är omöjligt!

Men självklart är det så att på känsliga ställen (sociala medier, pengar inblandade, e-post osv) så använder jag mer eller mindre unika lösenord som är ganska komplicerade. Ska jag däremot logga in och läsa min tidning eller liknande så kanske jag använder mindre komplicerade lösenord som jag även återanvänder på flera ställen.

Varför kommer man med förnuftiga råd som är omöjliga att följa? Jag rekommenderar INTE att använda ********* som lösenord.

Fast med tanke på den lavinartade ökningen av bedrägerier så finns det anledning att vara försiktig. Släng mystiska mejl som kommer från en avsändare du inte känner, som innehåller erbjudanden som du inte bett om, är skriven på dålig svenska osv. Erbjudanden som låter för bra är garanterat också för bra.

Var försiktig med hur du använder kreditkort/betalkort! Ha kortet spärrat för Internetköp förutom just när det används. Håll hela tiden noga koll på kontoutdraget så att inget konstigt dyker upp. Och naturligtvis det klassiska att bankerna aldrig ringer upp och ber dig logga in!

Faktum är att jag är mer rädd för allt som vi lägger in i våra mobiltelefoner och som riskerar att komma på villovägar. Jag är mer rädd för det intelligenta hemmet där du styr allt via nätet. Och som sagt att bli utsatt för kortbedrägerier eftersom kortuppgifter kommit på villovägar. Banker och betalställen tar inte säkerheten på allvar. Naturligtvis borde det inte gå att handla saker bara genom att uppge kortnummer, giltighetstid och kod som står på kortet. Har dom uppgifterna kommit på villovägar kan pengarna snabbt rassla iväg. Men banker och kortutgivare vill inte krångla till det genom att göra det säkrare. Då kanske vi tycker det blir för komplicerat och börjar använda kontanter igen. Och då rasar hela bankbygget!

Inga kommentarer: