tisdag 22 januari 2019

Euro-debatten

» Nej Tack!

I går läste jag en debattartikel skriven av Liberalernas EU-Parlamentariker Cecilia Wikström med rubriken - "Dags för Sverige att ansluta sig till euron". En rubrik som fick mig att skratta lite lätt över att det faktiskt fortfarande finns Euro-förespråkare i vårt land. Men, det är väl så att liberaler är ett tåligt släkte som inte ger sig hur överbevisade dom än blivit om att dom har fel.

Eurostandardisering
Sedan ser jag i dag att Stefan Löfven utsett Hans Dahlgren till ny EU-minister. Som i en intervju i Svenska Dagbladet berättar om hur han fanns bland de som propagerade för att Sverige skulle ansluta sig till EU. Han medger att han också röstade Ja till att Sverige skulle införa Euron i den folkomröstning där svenska folket lyckades stoppa detta. - "Jag är fortfarande för... på sikt" medger han. Det är illavarslande med en minister med det ansvaret som vill (på sikt...) avskaffa den svenska självständiga ekonomiska politiken. För det är just det som det handlar om. Ett medlemskap i EMU och därmed införande av Euron som valuta innebär att Sverige avskaffar sin möjlighet att föra en egen ekonomisk politik utan istället överlåter åt Tyskland och Frankrike att bestämma den svenska ekonomiska politiken.

Detta innebär att om Sverige t.ex. inte befinner sig i samma konjunkturfas som då Tyskland gör så kan vi tvingas föra en ekonomisk politik som istället för att utjämna konjunkturen och rätta till problem pga detta så kan vi tvingas föra en ekonomisk politik som istället ytterligare försämrar det ekonomiska läget. Fråga Grekerna vad det innebär!

För så är det. De grekiska ekonomiska problemen berodde inte bara på att de grekiska politikerna misskötte sin ekonomi. Det berodde ännu mer på att Grekland som Euro-stat tvingades föra en ekonomisk politik (t.ex. räntor) som kraftigt försämrade förhållandena i Grekland istället för att rätta till problemen. Räntepolitik osv inom Euro-området anpassas till förhållandena i de stora centrala staterna som Tyskland och Frankrike. Länder som befinner sig i en annan fas kan tvingas föra helt fel politik.

Kapten Euro

- "Euron har blivit en symbol för enighet, ekonomisk stabilitet och suveränitet" skriver Cecilia Wikström så komiskt. Hon satsar uppenbarligen på en karriär som stand-up komiker efter sin politiska karriär.

1 kommentar:

Karin sa...

Det är tur att jag har dig, Sven, som uppenbarligen "kan" en del om ekonomi. Själv har jag, trots ett genom livet idogt läsande av facklitteratur i praktiskt taget alla ämnen samt översättning av dito, aldrig kommit i närheten av detta ämne. Det är som kvantfysik för mig, men om det kan jag förstås en hel del.