måndag 28 januari 2019

Politik är kul

» Hur tänker väljarna

Jag tänkte fundera lite kort över hur väljarna funderar efter de senaste politiska turerna. Som utgångspunkt tänkte jag ta den sammanvägning av ett stort antal olika väljarundersökningar som varje vecka publiceras i tidningen Dagens Samhälle. Enligt den här sammanvägningen är det två partier som just nu har en uppåtgående trend. Socialdemokraterna ligger på 30,3% (28,26% i valet) och Moderaterna på 18,9% (19,84% i valet). Det vill säga trenden handlar inte om sedan valet utan handlar om trenden i ett lite kortare tidsperspektiv. Av de båda stora partierna har alltså Socialdemokraterna ökat ca 2 procentenheter sedan valet medan Moderaterna tappat cirka 1 procentenhet. Enligt Dagens Samhälles sammanvägning så är det tre partier som har en nedåtgående trend. Sverigedumokraterna som får 19,2% (17,53% i valet), Centerpartiet som får 7,7% (8,61% i valet) samt Kristdemokraterna med 6,8% i sammanvägningen (6,32 % i valet). Vi kan alltså se att SD ökat 1½ procentenhet sedan valet men att trenden nu är nedåtgående. Centern har tappat nästan 1 procentenhet och har fortsatt nedåt. Kristdemokraterna har ökat en halv procentenhet men har nu en nedåtgående trend.

Vänsterpartiet
Tre partier har en stillaliggande trend, Vänsterpartiet som får 8,1% (8,0 i valet), Miljöpartiet som får 4,0% (4,41% i valet) och Liberalerna som får 3,8% (5,39% i valet). Vi kan alltså konstatera att Miljöpartiet och Liberalerna parkerat sig på eller under 4%-strecket och att det är Liberalerna som tappat mest för att komma dit. Så stor uppgång för Vänsterpartiet kan ännu inte utläsas men det rapporteras om en fortsatt kraftig medlemstillströmning som kan ge resultat i opinionssiffrorna när Stefan Löfvens (påtvingade?) högersväng gör sig märkbar.

Vi kan alltså konstatera att om det gamla hederliga Rödgröna blocket hade ett mycket obetydligt försprång vid valet över saligen insomnade Högeralliansen (40,67% - 40,26%) så har detta försprång nu ökat rejält (42,4% - 37,2%). Ett framtvingat Extraval med den här opinionen skulle alltså distansera Ulf Kristersson ytterligare från möjligheten att nå sitt mål att bli statsminister.

I många olika medier kan vi läsa om hur oenigheten inom den borgerliga Högeralliansen faktiskt handlar om mer än bara förhållandet till Sverigedumokraterna. Kritiken mot Ulf Kristerssons försök till förhandlingar är på många håll stor. Lägg till att till och med gamla statsministern Göran Persson i dagens Aftonbladet varnar för Socialdemokratins högergir.

Min gissning är att den nuvarande överenskommelsen mellan S + Mp + C + L faktiskt håller fram till nästa val. Jag tror att Vänsterpartiet kommer att få ett ökat stöd som ett resultat av Stefan Löfvens högergir. Miljöpartiet och Liberalerna kommer att fortsätta hänga på gärsgården medan Centern däremot håller ställningarna. Sverigedumokraterna har nått sin maxposition och om, som jag faktiskt tror, Jimmie Åkesson tröttnar (eller helt enkelt inte orkar längre) så kommer bygget att falla ihop som ett korthus. Kristdemokraternas uppgång har nått sin topp och partiet börjar sakta närma sig gärsgården igen när bluffen Ebba Busch Thor synas i sömmarna. Om inte Moderaterna återhämtar sig så tror jag att Ulf Kristersson byts ut under mandatperioden. Han har visat sig vara en belastning för Moderaterna och hela borgerligheten.

Ulf Kristersson nya snuttefilt

Inga kommentarer: