torsdag 17 januari 2019

FF

» Dagens komik

Nåja, det är faktiskt gårdagens om jag ska vara ärlig. Det här med att citera någon som inspiration till ett blogginlägg kan vara kul har jag konstaterat. Jag tänkte därför ta ett citat som jag hittade i ett debattinlägg i gårdagens tidning:

- "Den höga levnadsstandard som råder i Sverige och övriga EU beror i hög grad på den inre marknaden."

Komik
Så skriver den centerpartistiska EU-kramande EU-parlamentarikern Fredrick Federley i ett debattinlägg i Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad med rubriken: "Därför behöver vi en hårdare yttre EU-gräns."

Varför är detta komiskt? Vi kan ju börja med att fråga de romska tiggare från främst Rumänien och som tar sig till bland annat Sverige för sin försörjning om vad dom tycker om "den höga levnadsstandarden i övriga EU" som Fredrick Federley talar om. Vi ska nog inte överdriva EU:s inre marknads positiva effekter och vad den kan ha uppnått.

Ännu mer komiskt blir det när Fredrick Federley försöker hävda att den höga levnadsstandarden i Sverige skulle bero på EU:s inre marknad. Den höga levnadsstandarden i Sverige beror på vad svensk Arbetarrörelse lyckats arbeta fram under närmare 100 år. Ibland i samarbete med liberala krafter, men ofta trots motstånd från konservativa och liberala krafter. Den Svenska Välfärdsstaten har vuxit fram under många år genom politiska beslut i Riksdagen och en Arbetarrörelse som valt att arbeta för detta tillsammans med politiker och näringsliv. EU:s påverkan är inte så stor. Vår höga levnadsstandard fanns innan vi gick med i EG.

Sedan finns det politiker som vill motarbeta detta. Som vill avskaffa den Svenska Välfärdsstaten. Politiker som tycker att de växande klyftorna i Sverige är något positivt. Klyftorna i Sverige växer snabbt och bland de snabbaste inom EU. Politiker som vill straffa de som inte har och som vill gynna och subventionera de som redan har. Så låt oss därför avsluta det hela med ett annat citat. Sagt av moderatledaren och statsministerkandidaten Ulf Kristersson. Fundera över vad dessa tankar innebär. Fundera över sambandet mellan denna krigsförklaring mot den Svenska Välfärdsstaten och den politik som Ulf Kristersson vill genomföra.

- "Som moderater och förkämpar för individuell frihet och marknadsekonomi har vi ett uppdrag att bekämpa och avveckla välfärdsstaten."

Inga kommentarer: