torsdag 3 januari 2019

Vårt lilla svenska samhälle

» En del dom har

Sebastian Thorburn heter 2017 års rekordinkomsttagare. Enligt Skatteverket knåpade han 2017 ihop mer än 1,6 miljarder kronor (närmare bestämt 1.651.626.163 kronor). Det är tur för honom att det handlar om kapitalinkomster och inte arbetsinkomster så skatten blir "bara" dryga 495 miljoner kronor. Hade han arbetat ihop pengarna och fått den lönen så hade skatten blivit mycket högre. Fast det är klart, den gode Sebastian har nog fått jobba hårt för att få ihop slantarna. Tydligen sysslar han med "daytrading" med främst aktier. En form av kortsiktiga spekulationsaffärer med aktier på en nivå som väl närmast påminner om nätkasinon. Hr Thorburn har haft så bråttom med affärerna och varit så upptagen med dessa att han inte ens haft tid att deklarera utan han har nu skönstaxerats av Skattemyndigheten. Tydligen har han inte ens haft tid att leva eftersom han är folkbokförd på en c/o adress i en liten lägenhet på 26 kvadratmeter. Dvs ungefär 5x5 meter! Hoppas det finns plats för toa, dusch och ett litet pentry förutom sovalkoven och skrivbordet för datorn. Det ska bli spännande att se om skatten är / blir inbetald. Dom pengarna motsvarar kostnaden för 3.300 förskoleplatser. Fast det är klart, förskolan betalas av kommunerna och här är det kapitalinkomster så då hamnar skatten i statskassan. Inte ett öre går till kommun och landsting. Det finns andra som tjänar en hel del också.

Lite slantar
Annars kan han ju befaras göra som Christen Ager-Hanssen, den nuvarande ägaren till gratistidningen Metro. Vid årsskiftet preskriberades största delen av hans stora skatteskuld. Genom att hålla sig undan Skattemyndigheten, inte vara på jobbet när Kronofogden sökt honom, inte uppgett någon adress där han kunnat nås utan hela tiden formellt varit skriven på en adress i London så har han hållit sig undan att kunna delges kraven. Nu har Christen hållit sig "borta" så många år att större delen av skatteskulden har blivit preskriberad. 17 miljoner kronor har vi svenskar lurats på av denna "bedragare" som inte velat göra rätt för sig. Han borde skämmas öronen av sig! Men det gör han nog inte, han är nog snarast stolt som lurat oss svenskar på 17 miljoner. Vi har lite olika moral helt enkelt.

Ännu mer slantar
Fast det finns lyckligtvis dom som ibland kommer på bättre tankar. SD-politikern Louise Erixon (numera mest känd som Jimmie Åkessons flickvän) dömdes en gång i sin ungdom till att betala skadestånd till en ung tjej som hon misshandlat. 7.000 skulle hon betala. Först gjordes en avbetalningsplan på 1.000 kronor månaden. Det fungerade inte. Sedan en ny avbetalningsplan med 100 kronor i månaden. Det fungerade inte heller bra. Men, så plötsligt några år senare fick hon ihop slantarna och betalade sin skuld bara för att en vecka senare lanseras som Sverigedumokraternas ungdomskandidat i det kommande EU-Valet! Vilket märkligt sammanträffande. Sedan har ju den politiska karriären bara fortsatt. I dag är Louise kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg tack vare stöd från Moderaterna och förhållandet med Jimmie Åkesson. Det var Louise mamma (numera med namnet Margareta Gunsdotter) som i två perioder satt i Riksdagen för Sverigedumokraterna (fast de sista åren som politisk vilde). Hon är väl mest känd för att inte ha varit närvarande i Riksdagen under lång tid men ändå uppburit arvode. Observera att länken leder till en nästan 10 år gammal tidningsartikel, från tiden innan Louise gjort stor politisk karriär.

Överhuvudtaget så ökar tydligen fifflandet bland företagen och företagare. Enligt Upplysningscentralens Richard Damberg så ökar antalet fiffelbolag som ligger bakom konkurser. Bolag som bildats med det huvudsakliga syftet att lura kunder, leverantörer och skattebetalare på pengar. Det är egentligen underligt att inte Näringslivets många lobbyorganisationer kräver hårdare tag, hårdare kontroller och att det ska vara svårare att bilda bolag. Det är ju till stor del deras medlemmar och finansiärer som blir lurade genom att inte få betalt och samtidigt blir utkonkurrerade av icke seriösa företag som inte gör rätt för sig.

Inga kommentarer: