söndag 13 januari 2019

Om paradiset - för vissa

» Sälj ut

Många svenskar svär fortfarande varenda gång ett tåg är försenat på "jävla SJ"! När brevet från sjukhuset är försenat så är det "dom där jävla Posten"! Vad svenska folket till stor del inte riktigt har förstått är i vilken utsträckning som "Offentlig service" i Sverige har privatiserats, outsourcats, upphandlats, sålts ut, konkurrensutsatts osv. De olika Apoteken ligger grannar utefter shoppingstråken i storstäderna och i köpladorna där dom konkurrerar om bästa sortimentet av skönhetsmedel, naturläkemedel och annat krimskrams. Men för den som bor på landsbygden och på mindre orter har det sannerligen inte blivit lättare att hämta ut sin receptbelagda medicin.

Privatisering
I den heliga "Valfrihetens namn" har vårdboenden och pensionärsboenden utauktionerats till lägstbjudande vårdkoncern. Fast det har ju inte handlat om de boendes eller personalens "valfrihet". Dom får snällt följa med till den nya privata ägaren. Som sedan ska rationalisera verksamheten så att det blir ett överskott till ägaren. Friskolor och privata förskolor koncentreras allt mer till ett litet antal stora skolkoncerner som ägda av olika riskkapitalbolag vill ha ut högsta möjliga vinst på verksamheten. Med jämna mellanrum går en friskola i konkurs eller i bästa fall stänger under ordnade former och det blir upp till kommunerna att akut försöka ordna platser på andra skolor till elever som blivit över.

Strulet för Postnord gör att vi skyller alla försenade brev på Postnord trots att en mycket stor del av den post vi får i brevlådan delas ut av någon annan operatör på en avreglerad marknad. Här i Skåne har jag sett upprepade gånger ilska för att människor inte fått sina brev från sjukvården i tid. Utan en tanke på att Region Skåne har avtal med Bring Citymail om att distribuera deras brev. Vi kräver av Postnord att dom ska dela ut posten 5 dagar i veckan. Bring Citymail plockar russinen ur kakan och delar ut den post dom finner lönsam - var tredje arbetsdag.

Tågförseningar skylls på SJ. Detta trots att förseningarna oftast beror på problem med spår, växlar, signaler osv. Och detta har SJ inte haft något att göra med på årtionden. Det är Trafikverket (samma som ansvarar för vägar osv) som ansvarar för detta. Dom i sin tur upphandlar service och annat arbete av olika privata företag. Det har hänt att det varit konflikt om vem som ansvarar för att fixa problem. Men arbetet är upphandlat till lägstbjudande. Samtidigt är det en mängd olika företag som ska trafikera spåren. SJ kör persontåg och Green Cargo kör godståg. Men det finns en uppsjö ytterligare privata bolag (eller utländska bolag) som kör sina tåg. Allt i den helig konkurrensen och privatiseringens namn.

Øresundståg
Den regionala järnvägstrafiken (och busstrafiken...) ansvarar regionerna (länen) för. Dom i sin tur upphandlar trafiken från lägstbjudande företag. Här i Skåne finns det både Øresundståg och Pågatåg. Øresundstågen har en mer regional trafik och kör långt utanför Skånes gränser medan Pågatågen i princip är lokala tåg inom Skåne. Men, Øresundstågen körs inte av Region Skåne. Det är upphandlat så att trafiken sköts av det franska företaget Transdev. Det kan påpekas att de Øresundståg som kör i Danmark körs av DSB, den danska statsjärnvägen. Pågatågen däremot är upphandlade separat och körs istället av det brittiska företaget Arriva. Som i sin tur är ett dotterbolag till det tyska DB, Deutsche Bahn. Alltså det tyska statliga järnvägsbolaget.

Pågatåg
Här i Skåne har Arriva kommit på ett sätt att spara pengar på trafiken så att överskottet att skicka till London blir större. Tågvärdarna (det som vi väl kallar konduktörer) har förvandlats till Kundvärdar. En yrkeskategori som har lägre lön! Jag hörde att en effekt av detta är att många tidigare tågvärdar på Pågatågen numera pendlar till Danmark och jobbar där. Den praktiska skillnaden är att medan Tågvärden hade ansvar för att se till att det var säkert att köra så har Kundvärden inget sådant säkerhetsansvar. Tågvärden stod alltså på perrongen och kollade så att ingen fastnat i dörrar, kommer springande för att inte missa tåget eller liknande och gav klartecken till lokföraren att köra. Nu ska istället lokföraren sköta detta, vilket innebär att han får stiga ur förarhytten för att kolla perrongen innan han kan köra. Effekten är att det kan ta lite längre tid ibland. Något som fått Arriva att klaga på att personalen "maskar. När jag skrev om den här nyordningen vid ett tidigare tillfälle framgick det att den person från Arriva som hade ansvar för att uttala sig inte hade en aning om hur långa tågen var utan levde kvar i en tid när Pågatågen såg annorlunda ut. Ett tiotal år sedan! Men vinsten för Arriva blir ju lite högre genom lägre lönekostnad, att skicka till London. Medan lönen för de som jobbar alltså blir lite lägre!

Ett annat exempel på "privatiseringsvansinnet" är Arlanda Express, alltså de tåg som kör ut till Arlanda flygplats i Stockholm. A-Train AB heter det bolag som kör dom tågen. Med ensamrätt till trafiken fram till 2040 eftersom man också fick i uppdrag att bygga järnvägen. Detta är ett bolag som till stora delar ägs av kinesiska staten, men också av australiska pensionsfonder! Låt mig avsluta med några rader från Wikipedia: - "Bolaget subventioneras av svenska staten och har fått 260 miljoner i subventioner. När Macquairie group köpte Arlanda Express lånade de nya ägarna ut 450 miljoner kronor till Arlanda Express till en ränta på 13 procent. Därigenom stiger dotterbolagets finansiella kostnader, vinsten minskar och därmed betalar Arlanda Express ingen skatt i Sverige. Ränteutgifterna går till moderbolaget i Luxemburg där aktieutdelning beskattas lågt. Genom detta arrangemang betalade Arlanda Express ingen skatt mellan 2004 och 2011, utan fick i stället 76 miljoner tillbaka ifrån Skatteverket." 13% i ränta är väl vad som kallas ockerränta?

Men visst har vi hamnat i ett paradis - för vissa!

1 kommentar:

Anonym sa...

Region Skåne har enbart avtal med PostNord. Vore bra med korrekt fakta.