måndag 14 januari 2019

14 dagar in på året

» Ett par kloka tankar

Innan jag går vidare så vill jag påpeka att det inte är jag som kommit med dessa mycket kloka tankar. Jag har istället stulit dom från dagens moderata husorgan Svenska Dagbladet. Låt oss börja i Näringslivsbilagan.

- "Euron är ett vansinnesprojekt och nästa EMU-kris är bara en tidsfråga."

Så skriver krönikören Peter Benson under rubriken: "En orientering in i 2019." Det ska påpekas att Peter Benson inte är någon vanlig kommunist som på nåder får skriva på näringslivssidorna. Han presenteras så här: "Tror stenhårt att företagande på sunda marknader är bästa sättet att skapa välstånd. Anser att börsen är bästa sättet att lära sig om samhället." Men, även i dom här kretsarna har man insett att Euron är ett vansinnesprojekt!

- "Alla mänskliga relationer kan inte beskrivas som transaktioner mellan köpare och säljare. Det nationella utbildningssystemet tillhör gemenskapen, men stöptes om till en låtsasmarknad för konsumenter."

Så säger Carl Hamilton i en intervju på SvD ledarsida med Susanna Popova. "Sverige styrs på ett dåraktigt sätt" konstaterar Carl Hamilton i rubriken. Och det är inte speciellt Socialdemokratiskt styre han menar. Snarast tvärtom.

Men "Välfärdsbolagen" jublar över Socialdemokraternas kapitulation inför Marknadsliberalerna under ledning av Stureplanscenterns gamla galjonsfigur Annie Lööf. Trots V:s besked – jubel bland välfärdsföretagen konstateras. Nu blir det fortsatt fritt fram att plocka ut skattepengarna till Jersey, Caymanöarna eller Malta.

I intervjun konstaterar Carl Hamilton att svenskarna tror att vi är något av landet Lagom medan vi i själva verket är ganska extrema i många fall. För att ta ovan nämnda skola så är den svenska kommersialiserade friskolan med fritt uttag av vinster unik i världen. Sverige är också ett skatteparadis för människor med stora slantar. Ingen förmögenhetsskatt, ingen gåvoskatt, ingen arvsskatt, i princip ingen fastighetsbeskattning och till detta låg företagsbeskattning och mycket lägre skatt på arbetsfria kapitalinkomster än på arbetsinkomster. Och nu ska alltså Stureplanscenterns marknadsfanatiker Annie Lööf styra över en socialdemokratisk regering.

Det är inte konstigt att Jonas Sjöstedt är tveksam.

Inga kommentarer: