fredag 4 januari 2019

Bekymmer västerut

» Pippa mera

Norges Statsminister Erna Solberg, från det konservativa högerpartiet Høyre, är orolig. Norrmännen pippar inte tillräckligt mycket. Ja, om vi nu ska vara ärliga så är det inte just det som Erna Solberg är orolig över. Hon oroas över att norrmännen föder alldeles för få barn. Det var i sitt nyårstal som Erna Solberg framförde sin oro:

Norges flagga
- "Jag tror inte jag behöver förklara hur det går till. Jag ska inte heller komma med några nya pålagor" sade hon. Födelsetalet i Norge ligger på 1,6 och borde stiga till över 2,0 enligt Høyreledaren. Nu tror jag i och för sig inte att antalet samlag i Norge är problemet. Men, kanske är det så att norrmännen inte har tid med att skaffa barn. Nöjet med att rulla runt i sänghalmen har man nog kvar, men sedan finns det ju olika metoder att se till så att det inte blir något resultat av det hela. Olika former av preventivmedel "förhindrar" detta. En liten åtgärd är dock på gång, en inskränkning i aborträtten! En eftergift till Kristelig Folkeparti som är på väg in i regeringen - och har sina krav för detta.

Älska mera
När Erna Solberg kom till makten i Norge 2013 gjorde hon det i form av en minoritetsregering tillsammans med Fremskrittspartiet. Norges motsvarighet till Sverigedumokraterna även om partiet inte har sina rötter i nazismen som SD. Men invandringsrädslan och motståndet har man gemensamt. Regeringen var dessutom beroende av stöd från Venstre och Kristelig Folkeparti. Observera att Venstre inte heller i Norge är ett vänsterparti. Sedan dess har Venstre gått in i regeringen och nu är även Kristelig Folkeparti på väg in.

Nu är låga födelsetal inget unikt för Norge. I stort sett alla "rika" länder har samma bekymmer. Östasiatiska länder som Japan och Sydkorea har länge haft stora problem. Med tiden får låga födelsetal till resultat att det inte finns tillräckligt med arbetskraft för att producera vad som behövs och ta hand om en allt äldre befolkning.

Även Sverige har ungefär lika låga födelsetal bland infödda svenskar som norrmännen. Situationen hos oss räddas däremot av en stor invandring. En mycket stor del av den svenska offentliga servicen (och produktionen) räddas av alla invandrare som får jobb. Invandrare får också allt fortare jobb i Sverige. För ett antal år sedan tog det i snitt 9 år innan invandrare var etablerade i arbetslivet. I dag tar det i snitt 5 år. Observera att för nyfödda barn tar det 20-25 år!

Så Erna Solberg har nog två alternativ att välja mellan. Antingen att köra över Fremskrittspartiet och börja ta emot en större andel flyktingar och invandrare. Eller också får man börja sabotera kondomer och andra former av preventivmedel så att det blir fler barn!

Inga kommentarer: