söndag 27 januari 2019

Den 27 januari

» Förintelsens minnesdag

I dag är det Förintelsens minnesdag. Först och främst för att påminna oss om Förintelsens hemskheter i Tyskland. Men också för att påminna oss om alla former av främlingsfientlighet och rasism. Att det är just den 27 januari beror på att det var den 27 januari 1945 som den sovjetiska Röda Armén befriade fångarna i Auschwitz som var ett av Nazitysklands största koncentrations- och förintelseläger. Det var 50 år efter detta som Förintelsens Minnesdag först instiftades av FN.

Älska din nästa
Förintelsens främsta offer var judar, men Nazismen hade som mål att inte bara utrota judar utan också utan alla andra som sågs som mindre värda t.ex. romer. Det handlar helt enkelt om att påminna oss om att alla människor har samma värde. Det kvittar vilket ursprung man har, vilken hudfärg man har, vilken religion man har eller vilken kultur man har. Vi har samma rättigheter, skyldigheter och värde. Trots detta har vi alltså ett riksdagsparti som nästan var femte svensk har röstat på som har sitt ursprung i dessa tankar om människors olika värde och tro på "Über-menschen". Dom kan hävda hur mycket som helst att man rensat ut dessa tankar ur partiet. Men ständigt avslöjas nya medlemmar med att inte ha nåtts av detta budskap. Rasismen och Främlingsfientligheten går som en röd tråd genom den Sverigedumokratiska själen.

Jag satt i går och läste igenom några kompletterande handlingar inför Kommunfullmäktigemötet i Åstorp på måndag. Sverigedumokraterna har motionerat om tiggeriförbud. Något som väl knappast förvånar. Som argument använder man främst risken för människohandel. Men människohandel är redan kriminellt så det är ju ungefär som att förbjuda bilar eftersom vissa bilar kör för fort. Vad jag vet sitter det då och då en tiggare utanför ICA-butiken i Åstorp och någon gång utanför Lidl-butiken. Men faktum är att ett förbud dock inte kommer åt dessa eftersom dom vad jag förstår befinner sig på privat mark (affärens mark), och det kan kommunens ordningsstadga inte påverka. Jag är också fullständigt övertygad om att vi hade inte sett någon tiggerimotion från Sverigedumokraterna om tiggarna varit vanliga hemlösa svenskar. Men nu är det i allmänhet romer. Så då lyser rasismen igenom. Romer (zigenare, resandefolk...) har under århundraden varit en diskriminerad grupp som inte släppts in i samhället, som inte fått gå i skolan, som inte fått jobba, som inte fått bostäder osv. Romer är fortfarande en hårt diskriminerad grupp i t.ex. Rumänien och Bulgarien varifrån de flesta tiggarna kommer.

Davidsstjärna
Förintelsens Minnesdag handlar om att påminna oss om Nazismens hemskheter. Men också för att påminna oss om alla människors lika värde. Du är inte en mindre värd människa för att du är jude, för att du är rom, för att du är afrikan, för att du är muslim. Du är inte mer svensk för att du är född av blonda svenskar. Du är svensk för att du bor i Sverige och känner dig som svensk. Sedan kan du vara jude, rom, muslim, same eller något annat.

Det finns också anledning att påminna om att man inte kan lägga skulden på alla judar för att man tycker att staten Israel begår fel. Precis man inte kan lägga skulden på alla muslimer för hur stater som Iran och Saudiarabien agerar eller för att terrorgrupper som IS använder religionen som täckmantel för våld. Lika lite som du kan lägga skulden för den kinesiska diktaturen på alla kineser. Eller lägga skulden på alla amerikaner för Donald Trumps härjningar. Uppräkningen kan fortsätta hur länge som helst.

Förintelsens Minnesdag vill påminna oss om att vi ska behandla ALLA andra människor som vi vill att dom behandlar oss. Det må vara judar, romer, muslimer eller någon annan.

Älska din nästa.

Inga kommentarer: