onsdag 9 januari 2019

Vem tar vem?

» Om att anpassa sig

Regeringsproblemet handlar till stor del om hur mycket de svenska Högerpartierna (Moderaterna och Kristdemokraterna) ska anpassa sig till Extremhögerns (Sverigedumokraterna) retorik. I sina försök att locka in Centern och Liberalerna i fållan försöker Ulf Kristersson hävda att man INTE tar hänsyn till Sverigedumokraterna. SD är välkomna att stödja Högeralliansen hävdar man. Men vi kommer inte att anpassa oss till SD:s retorik. Vill dom inte stödja Högeralliansen så står det dom fritt att stödja de Rödgröna istället - om dom nu tycker att det är bättre. Ungefär så säger Ulf Kristersson.

Fungerar detta?

Den nya HÖGERalliansen

Här nere i Syd kan vi se att Moderaterna (och Kd) på många håll redan valt sida. Den Sverigedumokratiska sidan! I Sverige kan vi också se hur Ebba Busch Thor allt mer valt en retorik som passar som hand i handske med Sverigedumokraternas. Uppenbart skiner nu hennes rötter i den kristna sekten Livets Ord igenom.

I våra grannländer som Norge och Danmark har vi kunna se hur retoriken från "de etablerade" partierna anpassats till SD:s bröder och systrar där. Fremskrittspartiet och Dansk Folkeparti har där släppts in till Maktens grytor. Samtidigt som de andra partierna i en allt mer ökad utsträckning har anpassat sin politik och sin retorik till sina populistiska samarbetspartners.

Både Moderaterna och Kristdemokraterna är i EU-Parlamentet medlemmar av samma politiska grupp, Europeiska Folkpartiet, EPP. Gruppen för de högerkonservativa partierna. En annan medlem i den partigruppen är Ungerska Fidesz. Det parti som under ledning av Victor Orban håller på att avskaffa demokratin i Ungern med en antisemitisk och rasistiskt politik. - "Grattis till Viktor Orban och Fidesz för den klara segern i det ungerska valet. Jag ser fram emot att fortsätta att arbeta för gemensamma lösningar på europeiska utmaningar" gratulerade EPP:s ordförande Manfred Weber Victor Orban till valsegern förra året. Ett val som väl ingen mer än Victor Orban och möjligen Vladimir Putin ansåg vara demokratiskt. Snarast är det många inom EU som anser att det är dags att införa olika former av sanktioner eller bestraffningar för Ungern som inte längre är en värdig medlem av EU.

I Spanien är Spaniens högerparti Partido Popular på väg att acceptera kraven från det spanska Francoanstrukna partiet Vox för att få deras stöd. - "Gällande lag som straffbelägger kvinnomisshandel och manligt våld i familjen måste bort" kräver Vox och Partido Popular är villiga att gå dom till mötes. Det vore ju värre att Socialisterna i Spanien får makt. Då gör det inte så mycket att man tar bort straffbeläggandet av kvinnomisshandel. Det handlar alltså om att anpassa sig till Extremhögern.

I Tyskland släppte den tyska högern in Adolf Hitler till makten. Snart hade han hela makten!

Problemet för Ulf Kristersson är att om han distanserar sig för mycket från Sverigedumokraterna och inför Annie Lööf och Jan Björklund förbinder sig att inte ge Jimmie Åkesson något som helst inflytande så kommer Jimmie Åkesson att beordra sina skaror i Riksdagen att säga Nej till Ulf Kristersson. Den avvägningen för Ulf Kristersson blir svår och med tanke på spåren av hans tidigare eskapader så tvivlar jag på att han lyckas.

Inga kommentarer: