fredag 18 januari 2019

Så var det klart

» Statsminister: Stefan Löfven

Så har då Sverige äntligen fått en statsminister och får en riktig regering på allvar. På måndag kommer Stefan Löfven att presentera sin nya regering bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet. I Riksdagen har Centern, Liberalerna och Vänsterpartiet valt att avstå från att rösta vilket innebar att de som röstade emot, Moderaterna, Sverigedumokraterna och Kristdemokraterna, är i minoritet.

Stefan Löfven
Jag vill göra klart att jag tycker INTE att detta är en bra lösning. Men, det är troligtvis den MINST dåliga lösningen. Att en Socialdemokratisk statsminister sätter nytt Sosse-rekord i att föra högerpolitik är naturligtvis en skandal. Tyvärr tror jag till och med att han inte lider när han gör det. Det Socialdemokratiska partiet har under åren tagit många steg åt höger, och Stefan Löfven har verkligen inte tillhört de som stått på barrikaderna för att stoppa denna utveckling. Men, nu sitter vi här med det valresultat som vi fått. De Rödgröna partierna (Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet) har inte majoritet. Högeralliansen (Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna) har inte majoritet. Den "nya" Högertrion (Moderaterna, Sverigedumokraterna och Kristdemokraterna) har inte majoritet. Alltså återstår det inte någon annan lösning än en kombination över blockgränserna mellan dessa olika block.

En annan lösning hade ju varit en Ulf Kristersson-ledd regering med de fyra Högerallianspartierna och som hade stöd från Sverigedumokraterna. Är det någon här som tror att denna lösning hade fört en BÄTTRE politik än den som den nu aktuella Stefan Löfven-regering kan komma att föra? En sådan lösning kräver dessutom AKTIVT stöd av Sverigedumokraterna. Det räcker alltså inte med att SD lägger ner sina röster, det krävs att SD aktivt röstar med Ulf Kristerssons förslag. Är det någon som tror att Jimmie Åkesson skulle sälja sina röster till Högeralliansen utan att kräva något i utbyte? Glöm detta!

Ett annat alternativ hade ju varit att provocera fram ett Extraval. Hur många av er tror att resultatet av detta Extraval skulle inneburit ett "bättre" valresultat? Skulle resultatet efter detta Extraval ha varit sådant att det då plötsligt skulle finnas en klar majoritet för något alternativ? Tyvärr är ju sannolikheten att valresultatet skulle varit sådant att det hade varit ungefär lika svårt att skapa en regering som nu. Lägg sedan till detta att valdeltagandet troligtvis skulle vara mycket lägre. För att inte tala om valdeltagandet i det EU-val som sedan följer om ännu en månad. Extraval hade tyvärr inte löst knutarna!

Alltså är detta vad vi har att välja mellan. Inte bra, men minst dåligt. Att utgå ifrån vilka som är mest upprörda kan vara ett sätt att komma underfund med hur dålig/bra lösningen är. Mest förtvivlade är Ulf Kristersson och hans Moderaterna och Kristdemokraterna med Ebba Busch Thor. Alltså är kanske inte lösningen så illa som man kan tro om man ska lyssna på upprördheten hos dessa Blå-nissar. Ulf Kristersson är ju nästan gråtfärdig över att han inte fick uppnå sitt stora mål att bli statsminister. Jag tycker vi samlar ihop till en snuttefilt till Uffe!

Ulf Kristerssons egen snuttefilt

Inga kommentarer: