lördag 19 januari 2019

Popcorndagen

» Rör på er

Den lokala tidningen berättade om parkeringsbekymmer i grannkommunen Höganäs. Det är så många som tar bilen till träningslokalerna och som måste parkera precis utanför så att det blir helt blockerat. Tydligen är det så att det ligger flera gym och träningslokaler på samma ställe, och "alla" besökare måste naturligtvis ta bilen dit.

jogging
Samtidigt ser jag att forskare säger att en promenad om dagen halverar risken för flera folksjukdomar. Alla dom här som tar bilen till sitt gym skulle kanske fundera på att ta en promenad eller en cykeltur till sitt gym istället. Dom kanske skulle må lika bra av den promenaden som passet på gymmet så att dom kunde sparat in pengarna på gymkortet eller avgiften?

Jag tycker faktiskt att nidbilden stämmer av den träningssugne som tar bilen till sitt gym, sedan trycker hen på dörröppnaren så att hen slipper anstränga sig med dörren. Tar rulltrappan en våning upp för att springa ett pass på ett löpband klädd i senaste nytt inom träningskläder och med musik i lurarna. Sedan rulltrappan ner, dörröppnaren och så en bilfärd hem. För att hemkommen skryta över hur duktig hen är som tränar! Visst är vi komiska?

Det är nyttigt att röra sig. Om detta råder det ingen tvekan. Men för de flesta är det fullt tillräckligt med att börja utnyttja de naturliga möjligheterna till att röra sig. Många behöver inte ta bilen för varje ärende man ska göra. För väldigt många så är det möjligt att gå eller cykla till jobbet, till tåget eller bussen, när man ska handla osv. Räcker detta inte? Ta en extra promenad. Har man tillgång till naturen så finns det faktiskt intet bättre för både kropp och själ som en promenad i skogen. Det är 10 gånger så nyttigt som ett pass på ett löpband inomhus på ett gym.

Man behöver inte ta en löparrunda flera gånger i veckan som jag gör. Jag är privilegierad som har tillgång till Söderåsens skogar som närmaste granne. En promenad eller löparrunda på skogsvägar eller skogsstigar gör underverk, både fysiskt och mentalt. Att studera hur årstiderna växlar. Vårens nyutsprungna bokskog eller de vackra höstfärgerna. Det kvittar vilket. Att följa djurlivet. En ekorre hoppar över stigen framför dig. Det står en flock hjortar en bit in i skogen och studerar dig. Eller helt plötsligt trippar en flock vildsvin på rad över vägen. Jag höll på att bli nedflugen av en uggla en gång. En hackspett hackar på ett träd någonstans. Och så finns det dom som hellre tar bilen till ett gym? Jag begriper ingenting!

Men, vi lär ju våra barn att inte ta tillvara den naturliga rörelsen. Mängder av föräldrar känner sig tvungna att skjutsa sina barn i bilen till skolan. För polis och skolpersonal så upplevs trafiksituationen utanför skolorna på morgonen som direkt livsfarlig. Stressade mammor med mobilen i ena handen, ratten i den andra ska lämna av sonen eller dottern för att sedan skynda vidare - med mobilen i högsta hugg. Många föräldrar upplever trafiksäkerheten vid skolan så dålig att dom väljer att själva köra sina barn till skolan. Och gör trafiksituationen ännu värre.

Ut och rör på er! Man tar inte skada av en promenad, inte barn heller!

Inga kommentarer: