lördag 12 januari 2019

Uffe i tårar

» Bra? Dåligt? Minst dåliga?

Så ser det trots allt ut som om det kan bli en överenskommelse mellan S + Mp + C + L som gör att Sverige kan få en riktig regering. Är då detta bra? Ett sätt att avgöra om det var en efter omständigheterna trots allt bra lösning är att se vilka som är mest missnöjda.

Jag undrar
När jag såg moderaternas ledare Taxi-Uffe Kristersson uttala sig i TV i går på kvällen kunde jag inte avgöra om han skulle börja gråta eller om han ska bryta ihop av ilska över att hans ambition att bli statsminister gått i kras. Kristdemokraternas Sara Skyttedal (hon med "Flyg mer" som paroll) skrev på Twitter: - "Klåpare. Bedragare. Quislingar. Vi glömmer aldrig." Svenska Dagbladet konstaterar att Allians för Sverige nu är död och begraven. Hos Moderaterna och Kristdemokraterna är det en kombination av tårar och ilska medan Sverigedumokraterna troligtvis främst gråter eftersom dom förlorar sin chans till att spela vågmästare.

Ska vi gå efter dessa reaktioner från Höger så är faktiskt överenskommelsen kanske inte så illa trots allt! Kan man göra Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor förtvivlade och nästan gråtfärdiga så har man kanske lyckats? Att Sara Skyttedal (som är KD:s förstanamn i kommande EU-val) kläcker ur sig dumheter för att få publicitet är väl intet att förundras över. - "Min mor flydde till Sverige undan Vidkun Quisling och hans norska nazistkollaboratörer. Man ska vara varsam med orden" uppmanar Jan Björklund medan tom Ebba Busch Thor tar avstånd genom att säga: - "Ett olämpligt ordval". Men Sara Skyttedal har ju fått publicitet igen och det är det hon är ute efter. Hon tillhör de mer publicitetskå-a politikerna. Och nu har jag också hjälpt henne på traven...

Ett annat sätt är att se på vad som är alternativen. Hade en regering ledd av Ulf Kristersson tillsammans med Ebba Busch Thor och på Jimmie Åkessons nåder varit ett bättre alternativ? Jag ställer mig starkt tvivlande till detta. Dels beroende på den ännu mer extrema högerpolitik detta skulle resulterat i och dels pga Ulf Kristerssons allmänna inkompetens. Vi kan konstatera att detta med all säkerhet hade varit en ännu sämre utväg. Den fråga man kan ställa sig är vad ett Extraval hade kunnat ge för resultat. Tyvärr tror jag inte det skulle löst några knutar man det hade resulterat i ett lägre valdeltagande och troligtvis ett ännu lägre valdeltagande i det EU-val som sedan följt strax efter.

Vi kan också titta på det sakpolitiska innehållet i överenskommelsen. Det är en överenskommelse som faktiskt innehåller en hel del positiva delar. Flygskatten blir kvar. Flyget får alltså inte fortsätta att vara ett skattesubventionerat skattefrälse. Samtidigt utlovas en rejäl ökning av kapaciteten på järnvägen genom ett bygge av Höghastighetstågen. Ett mobilförbud i skolan är helt rätt. Ett stopp för nya religiösa friskolor är ett steg på vägen. Några steg mot en mer anständig flyktingpolitik kan inte vara fel. Alla har fått ge och ta, och så är det i en förhandling. Man kan tycka att Stefan Löfven sålt ut för mycket, men kanske är det på lång sikt det rätta för att få hål på Högeralliansen?

Sedan är det ju helt klart bra för oss vänsterpartister rent opinionsmässigt. Vänsterpartiet kan nog se fram emot fortsatt ökat stöd!

Inga kommentarer: